V.K. u Vijesti

Preminuo omiljeni profesor s Filozofskog fakulteta: 'Pamtit ćemo vas po nasmijanim očima i originalnim predavanjima'

Od omiljenog profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu opraštaju se kolege i generacije studenata.

1. kolovoza 2022 12:56
Generacije studenata opraštaju se od profesora...

Generacije studenata opraštaju se od profesora... Foto: Shutterstock by weha

Nedavno je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na svojim Facebook stranicama objavio vijest da je preminuo Ognjen Čaldarović, jedan od istaknutijih profesora i hrvatskih sociologa.

"Profesor Čaldarović imao je prebogatu biografiju da bi ju bilo moguće navesti u cjelini, stoga samo naglašavamo neke njene elemente", objavili su na Facebook stranici fakulteta.

Profesor je rođen u Sarajevu, diplomirao je sociologiju u filozofiju 1971. godine, a doktorirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1980. godine.

vezano Velika tuga na fakultetu. Vijesti Tuga na ZŠEM-u: 36-godišnji profesor izgubio bitku s dugom i teškom bolešću

Iznimnan stručnjak bogate biografije

Od 1975. godine predaje na svojoj matičnoj instituciji, sve do 1986. godine kao redoviti profesor, a potom od 2018. godine kao profesor emeritus. Predavao je nekoliko kolegija među kojima su sociološke teorije, sociologija rada, sociologija rizika i sociologija vremena. U svojoj velikoj karijeri bio je urednik Revije za sociologiju, a bio je autor čak 13 znanstvenih autorskih knjiga, u koautorstvu još dodatnih 7 radova.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Tuga na HKS-u: Preminuo student treće godine

Profesor Čaldarović je i prvi hrvatski sociolog koji je kod nas razvio područje sociologije rizika.

Baveći se duže vremena problematikom analize reakcija stanovnika prema "rizičnim objektima", prvenstveno prema nuklearnim elektranama i drugim tehničkim sustavima, uočio je mnoge fenomene koji je kasnije uobličio u područje sociologije rizika, kao jedne od najaktivnijih posebnih interdisciplinarnih suvremenih sociologija u svijetu i u nas.

Osim toga, dobitnik je i priznanja Rudi Supek Hrvatskog sociološkog društva za 2019. godinu te je bio dobitnik Povelje Filozofskog fakulteta 2017. godine, koja je najviše javno priznanje koje se dodjeljuje za posebne uspjehe na unapređenju znanstvenoga i nastavnoga rada, za izvanredan doprinos u humanističkim i društvenim znanostima i širenju ugleda Fakulteta te promicanju humanističke misli, a dodjeljuje se istaknutim znanstvenicima i nastavnicima Fakulteta kao nagrada za životno djelo.

"Adio profesore"

Od cijenjenog su se profesora oprostili zaposlenici fakulteta i mnogi studenti.

"Veliki gubitak za naš Fakultet i sociologiju. R.I.P. dragi i poštovani kolega Ognjene", "Divan profesor i čovjek", "Nenadoknadivi gubitak za našu sociologiju", pišu mnogi profesori i studenti u komentare.

"Fantastičan profesor, divan čovjek, moj mentor. Pamtit ćemo vas po ljudskosti, originalnim predavanjima i nasmijanim očima. Adio profesore", pišu mu tužni studenti.

Još vijesti