L.B. u Vijesti

Prije 67 godina studenta elektrotehnike na Jadranu napao morski pas: O njegovoj smrti i danas se šapuće

O tragičnom događaju u Budvi i dan danas se šapuće.

14. srpnja 2022 11:39
Mladić je nesretno stradao skočivši u more kraj Budve...

Mladić je nesretno stradao skočivši u more kraj Budve... Foto: Sergey Uryadnikov via Shutterstock

Uvala na samom rubu, desno od poznate plaže Mogren, tik od velike ravne stijene koja je omiljeno mjesto za sunčanje i kupanje turistima, čuva užasnu priču o rano ugašenom životu.

Jedini poznati napad morskog psa na čovjeka u crnogorskom primorju dogodio se 13. srpnja, davne 1955. godine. Tri mladića odveslala su u drvenoj barki ka Budvi iz pravca Jaza, gdje su su ljetovali u koloniji studenata. Prekrasno more na ovom neobičnom prostoru mamilo ih je na kupanje, piše Kurir.

Morski pas gotovo ga prepolovio

Prvi je u vodu uskočio 21-godišnji student elektrotehnike iz Čačka – Stevan Stevica Tomašević – a ubrzo nakon toga uslijedio je napad . Od strahovitog ugriza morske nemani mladić je bio gotovo prepolovljen.

vezano Tragična smrt studenta uoči obrane diplomskog rada Vijesti Krenuo na obranu diplomskog rada, našli ga mrtvog u šumi: 'Imao je savršen život'

Lokalni ribari su tvrdili kako je Tomaševića napala velika bijela psina koju je primjetila i mornarička straža, pokušavajući je uloviti, ali bezuspješno. Prema navodima, morski pas bilo je dugačak skoro sedam metara.

Prema sjećanjima starih Budvana, doplivala je u Jadransko more za jednim američkim brodom, a k obali crnogorskog primorja privukao ju je leš magarca, bačen nedaleko od uvale na rubu plaže Mogren gdje se dogodio smrtonosni napad.

Na majici nosio izvezen datum smrti?

Nekoliko dana nakon tragedije, porodica i prijatelji nesretnog mladića isplivali su čamcem do mjesta nesreće i oprostili se od Stevice bacivši cvijeće i vijence u more. Nevjerojatna je priča o jezivom detalju o kojemu se pričalo nakon nesreće. Mladić je prije skoka u vodu nosio majicu Кajakaškog kluba "Čačak", na kojoj je bio izvezen broj 137, koji odgovara datumu njegove smrti.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Užas u Mostaru: Studentica se objesila u hotelskoj sobi – pronašla ju prijateljica

Mjesec dana nakon tragedije, pri vrhu stijene koja se uzdiže iznad uvalice na rubu plaže Mogren, obitelj tragično nastradalog mladića postavila je spomen-ploču. Ona i dan danas stoji na istom mjestu, ali uklesani natpis nije moguće pročitati, što zbog nepristupačnosti, što zbog toga što je patina sakrila slova na ploči.

Na njoj piše: "U uvali iza ove stijene, kupajući se s prijateljima, 13. VII 1955. izgubi život Stevan-Stevica Tomašević, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22. godini, a kao žrtva morske nemani. Neutješna obitelj i prijatelji."

O događaju nije pisao nijedan medij

O nemilom događaju nije izvijestio nijedan tadašnji tiskani medij. Prvi tekst posvećen tragediji kraj plaže Mogren, bio je članak objavljen u "Pobjedi" objavljen 14. kolovoza 1955. godine. Podgorički list je tada izlazio kao dvomjesečnik, a tekst je zapravo bio posvećen postavljanju spomen-ploče stradalom Stevanu Tomaševiću.

O ovom tragičnom slučaju šapuće se i danas... O ovom tragičnom slučaju šapuće se i danas... Foto: karelnoppe via Shutterstock

"U Budvi je prošlog tjedna obavljena jedna neobična i tužna svečanost. Otkrivena je spomen-ploča Stevanu-Stevici Tomaševiću studentu elektrotehnike iz Čačka", piše u uvodu teksta. Tek u trećoj rečenici spominje se kako je mladić stradao. "Nesretni mladić koji je u Budvi ljetovao u koloniji studenata, nastradao je prilikom kupanja od morskog psa", pisala je "Pobjeda".

Iz odnosa tiskanih medija prema ovoj tragediji jasno je da napad morskog psa na čovjeka, kraj jedne od najatraktivnijih plaža Jadrana, u ono vrijeme nije bila "društveno-podobna tema".

U ovom detalju treba tražiti razloge zbog čega se minulih godina u brojnim izvještajima povodom ulovljenih ili primijećenih morskih pasa na crnogorskom primorju, nesreća kraj Mogrena spominjala tek uzgred, bez osnovnih informacija i uglavnom uz netočne podatke.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Fakultet hrvatskih studija proglasio 7 dana žalosti: 'Njihova dobrota i vedrina neka nam budu poticaj da brinemo jedni za druge'

Ovakav odnos medija potpomogao je stvaranju legende po kojoj je nesretni mladić skočio sa stijene direktno u čeljusti nemani koja ga je nakon toga progutala. U gotovo svim verzijama ove nesreće, mladić je bio žrtvom velike bijele psine.

Najsmrtonosnija vrsta morskog psa

Ova, za ljude svakako najsmrtonosnija vrsta morskog psa, veoma rijetko zalazi u Jadransko more i još rjeđe prilazi obali. U Crnoj Gori je, službeno, ulovljena samo jednom. Prije šesnaest godina na pučini je mladunče ove nemani izvukao poznati budvanski ribar Ilija Rafailović.

Prirodni plijen velike bijele psine je tuna. To je jedna od rijetkih riba koja se posljednjih godine češće susreće u Jadranskom moru.

izvor: kurir.rs

Još vijesti