V.F. u Laganini

Profesor s Ekonomskog fakulteta prognozira: „Evo kolike su šanse da Hrvatska pobijedi Brazil“

„Drama nam je očito zapisana.“

8. prosinca 2022 11:37
Hrvatski navijači na utakmici.

Hrvatski navijači na utakmici. Foto: Alizada Studios via Shutterstock

Tomislav Globan, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu izračunao je  kolike su šanse da Hrvatska pobjedi Brazil u petak.

„Prema analitičkim modelima Hrvatska je imala oko 60 posto šanse. Znali smo da to neće biti lako, tko prati nogomet, jer je ovo već sedmi put u zadnjih osam nokaut utakmica od 1998. da smo imali produžetke, a treći ili četvrti put jedanaesterci. Drama nam je očito zapisana”, prokomentirao je Globan utakmicu protiv Japan za N1.

Osim toga, ovo je prvi puta da se Hrvatska u nokaut fazi susrela s nekom neeuropskom momčadi.

Dodao je i da je rijetkost da vratar obrani tri od četiri penala. „Imati ovakvog golmana je veliko ohrabrenje, daje nadu za dalje”, istaknuo je.

Imamo oko 30 posto šanse za pobjedu

Ocijenio je i utakmicu protiv Japana te dao prognozu za nadolazeću utakmicu protiv Brazila koja Hrvatsku očekuje u petak, 9. prosinca.

„Kladionice nam daju izrazito male šanse, koeficijent za prolaz Hrvatske je 5, a za prolaz Brazila 1,17 što je jako nisko. Kladionice računaju da je Brazil 85-postotni favorit. Ne bih možda išao tako daleko, ali ozbiljni su favoriti sigurno. Prema mojim modelima imamo oko 30 posto šanse protiv Brazila“, objasnio je Globan.

Također, šanse da Hrvatska završi u finalu su porasle nakon utakmice protiv Japana.

Nemoguće predvidjeti rezultat

„Porasle su prema desetak posto. Ključni problem je i dalje četvrtfinale protiv favorita natjecanja. Brazil je prema svim modelima unisono proglašen favoritom ovog SP-a. Vidimo i kako igraju, očekivanja su očito bila opravdana”, rekao je te je dodao i kako je zapravo nemoguće predvidjeti rezultat u nogometu.

„Možemo govoriti o vjerojatnostima, u petak je sve moguće”, zaključio je Globan, a spomenuo je i kako pobjede hrvatske reprezenatcije, unatoč trenutnoj euforiji i trošenju, nemaju utjecaja na BDP.

Kolike nam god bile šanse za pobjedu, svejedno ćemo navijati. Sigurni smo da će Vatreni dati sve od sebe.

Još vijesti