P.S. u Vijesti

Ruska studentica završila u kućnom pritvoru zbog objave na društvenim mrežama: Prijeti joj do 10 godina zatvora

Opisuje kako je policija prilikom uhićenja vikala na nju da mora leći na pod.

16. veljače 2023 15:27
Studentica uhićena u vlastitom stanu.

Studentica uhićena u vlastitom stanu. Foto: Zoka74/Shutterstock

20-godišnja studentica završila je u kućnom pritvoru zbog objava na društvenim mrežama. Optužena je zbog objavljivanja antiratnih objava u kojima se osvrtala, npr. na eksploziju u listopadu prošle godine na mostu koji povezuje Rusiju s anektiranim Krimom, prenosi Dnevnik.hr.

„Na Instagramu sam objavila priču o mostu razmišljajući o tome kako su Ukrajinci bili sretni zbog toga što se dogodilo“, napomenula je studentica.

Nalazi se na ruskom popisu terorista

Jedino kretanje koje joj je dopušteno u kućnom pritvoru je ono do suda kada je pozvana na jednu od rasprava, s obzirom na to da se upravo ona trenutno nalazi na službenom ruskom popisu terorista i ekstremista, što je za nju potpuno suludo, kako je spomenula. Studentica Olesja Krivcova za BBC opisala je i kako je izgledalo trenutak njezina uhićenja.

„Razgovarala sam na telefon sa svojom majkom. Tada sam čula kako se ulazna vrata otvaraju. Ušlo je mnogo policije. Oduzeli su mi telefon i vikali na mene da legnem na pod“, rekla je studentica Olesja.

Zabranjeno korištenje Interneta i mobitela

Njezina optužba odnosi se na opravdavanje terorizma i diskreditiranje ruskih oružanih snaga zbog koje joj prijeti čak i do 10 godina zatvora za koje se, naravno, nada da se neće dogoditi.

Ne samo što je prisiljena vrijeme provoditi unutar svoja četiri zida, nego se ne smije niti uključivati na Internet, kao ni razgovarati preko telefona.

izvor: Dnevnik.hr
 

Još vijesti