L.B. u Vijesti

Sa Sveučilišta Sjever poručili studentima da koriste javni prijevoz: „Nijedan fakultet u zemlji studentima ne osigurava parking“

Sa Sveučilišta Sjever imaju nekoliko savjeta za sve studente koji na fakultet dolaze osobnim automobilom i ne znaju gdje parkirati.

8. studenog 2022 10:59
Parking za automobile

Parking za automobile Foto: Rozhnovskaya Tanya via Shutterstock

Kako smo objavili početkom mjeseca, Sveučilište Sjever ogradilo je javni parking dvjema rampama, što je iznenadilo stanare tamošnje Jalkovečke ulice, ali i studente koji na fakultet dolaze osobnim automobilom.

Udruga stanara požalila se zbog ovog poteza Sveučilišta, ali i studenti, koji u nedostatku mjesta svoje automobile parkiraju oko obližnjih POS-ovih zgrada, što stvara gužve i smeta stanarima.

Kupili stan, ali i parkirno mjesto?

Kako su za tamošnje medije napomenuli iz Udruge stanara, svaki je vlasnik stana isti kupio, kao i zakonom mu pripadajuće 1,5 parkirno mjesto. Sa Sveučilišta Sjever, pak, tvrde da su njihov parking koristili vozači ostavljajući tamo čak i teretna vozila koja nemaju nikakve veze s ovim fakultetom.

Sa Sveučilišta pak, na njihovim službenim stranicama, studentima vozačima nude nekoliko savjeta, s obzirom na sve veću problematiku korištenja parkirnog prostora na lokaciji Sveučilišnog centra Varaždin.

U Hrvatskoj ne postoji fakultet koji studentima osigurava besplatni parking

Napominju da Sveučilište Sjever nije u obavezi osigurati parkirna mjesta za studente i dodaju da u RH ne postoji visokoobrazovna ustanova koja osigurava besplatan parking za studente.

„Pozivamo studente da za dolazak na nastavu koriste sredstva javnog prijevoza, a u slučaju dolaska osobnim vozilom ne koriste parkirni prostor okolnog stambenog naselja“, apeliraju.

Parkirno mjesto Parkirno mjesto Foto: Merrymuuu, Shutterstock/Shutterstock

Dalje pojašnjavaju da djelatnici Sveučilišta Sjever imaju određena prava, u koja svakako spada i pravo besplatnog parkiranja tijekom boravka na radnom mjestu zbog čega je postavljena podizna rampa na dijelu parkirnog prostora.

„Podizna rampa biti će van funkcije u popodnevnom periodu i kroz dane vikenda/blagdana te će parking u to vrijeme biti otvoren za slobodno parkiranje“, dodaju.

Iskoristili su priliku i da upozore na nepropisno parkirana vozila te apeliraju da se vozila parkiraju na označenim parkirnim mjestima, a ne na pristupnim putevima, zelenim površinama ili invalidskim parkirnim mjestima jer će se u slučaju svakog nepropisnog parkiranja poduzeti mjere uklanjanja vozila o trošku vlasnika, odnosno posjednika vozila.

vezano Parkirno mjesto Vijesti Trebaju li fakulteti osigurati parkirna mjesta za studente? Sveučilište Sjever ogradilo parking, studenti nemaju gdje parkirati

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Prometni redari dijelili 'čestitke' kraj kampusa: 'Napravili 4 fakulteta bez parkinga, a sad kažnjavaju studente'

Još vijesti