V.K. u Vijesti

Poražavajuće brojke: Od 20 tisuća studenata u ovom gradu, samo se 20 cijepilo protiv HPV-a

Samo se 0,1 posto studenata odazvalo na besplato cijepljenje protiv HPV-a u Splitu.

17. svibnja 2022 13:19
Danas i sutra još stignete po cjepivo!

Danas i sutra još stignete po cjepivo! Foto: Shutterstock by BlurryMe

Iznimno poražavajuće brojke dolaze iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Oni su naime organizirali dva termina za oko 20 tisuća studenata Sveučilišta u Splitu kako bi se besplatno cijepili protiv humanog papiloma virusa, poznatijeg kao HPV, a javljaju kako se odazvalo njih samo 20, „čak“ 0,1 posto svih studenata u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Ovo je najčešća virusna spolno prenosiva infekcija koja se cijepivom može zaustaviti, a tek 20 studenata u Splitu iskoristilo je priliku kako bi se zaštitilo od virusa od kojeg mogu nastati stanice raka.

8 od 10 ljudi se zarazi HPV-om, a to ne znaju

Ovu vrlo poražavajuću informaciju potvrdila je i doc. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo. "Kao što javnost zna, u Republici Hrvatskoj je od 2007. godine omogućeno cijepljenje protiv HPV-a, odnosno virusa koji uzrokuje određene oblike karcinoma i drugih bolesti kod žena, ali i kod muškaraca. Interesantno je da se osam od deset spolno aktivnih osoba zarazi tijekom života HPV-om, a da to i ne znaju, pa nisu ni svjesni svoje bolesti, ali ni toga da dalje mogu zaražavati svoje partnere", kazala je za Slobodnu.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Pojeo cimerove ostatke hrane pa završio u bolnici: Morali mu amputirati dijelove tijela

Muškarci od ovog virusa mogu dobiti karcinom penisa, anusa i orofaringsa, dok se kod žena može razviti rak grlića materince, rodnice, stidnice i orofaringsa.

Kako kaže Karin, u svijetu se planira do 2030. godine cijepiti oko 90 posto ciljane populacije, mladi, kako bi se iskorijenili karcinomi koje uzrokuje HPV, no, prema odazivu splitskih studenata, čini se da će to ipak potrajati.

Besplatno za studente do 25 godina

"Cjepivo protiv HPV-a u Hrvatskoj dostupno je kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a i besplatno je, što je važno naglasiti, jer je 2007., kad se započelo s cijepljenjem protiv HPV-a, koštalo 970 kuna po dozi, a potrebne su tri doze koje se primaju u razmaku od šest mjeseci", pojašnjava Karin i dodaje da je samo u 2020. godini od raka grlića materince oboljelo 336 žena, od kojih je 140 umrlo, što je oko 41,6 posto svih oboljelih.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja [VIDEO] Student ruši mitove o cijepljenju: Evo kako zapravo funkcionira mRNA cjepivo Pfizera i Moderne

Kako pišu, da su se žene na vrijeme cijepile protiv HPV-a, danas bi vjerojatno bile žive. U Hrvatskoj je po nacionalnom programu besplatno cijepljenje protiv HPV-a za djecu od osmog razreda osnove škole i za sve studente do 25. godina života.

"Htjela bih istaknuti da je 80 posto studenata s Medicinskog fakulteta u Splitu cijepljeno protiv HPV-a", kaže ravnateljica.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Još vijesti