P.S. u Vijesti

Službeno je – ovo je najsretnija država na svijetu. Evo i na kojem se mjestu nalazi Hrvatska

Institup Gallup svake godine objavljuje izvještaj najsretnijih zemalja, a država na prvom mjestu tu titulu drži već šest godina.

22. ožujka 2023 11:49
Tramvaji u Helsinkiju.

Tramvaji u Helsinkiju. Foto: Tapio Haaja/Unsplash

Izašli su podaci o tome koja država je najsretnija na svijetu! No, ono što nas ne iznenađuje jest država koja se nalazi na prvom mjestu, s obzirom na to da to postolje drži već dugih šest godina.

Izvješće u kojima su iskazani podaci o najsretnijim državama svijeta dolazi s Instituta Gallup, koje se sastoji od američkih znanstvenika. Dobiveni podaci prikupljeni su anketnim istraživanja gdje su u obzir uzimali šest posebnih kategorija, kako prenosi World Population Review, a to su: brutodomaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna potpora, zdrav životni vijek, sloboda donošenja vlastitih životnih odluka, velikodušnosti opće populacije te percepcije razine unutarnje i vanjske korupcije.

Tako je, od sveukupno 149 zemalja, Finska ponovo zauzela prvo mjesto na ovoj ljestvici. Od ostalih zemalja koje se nalaze na popisu, zanimljiva je činjenica da se u top sedam njih nalaze gotovo sve države sjeverne Europe, a evo i o kojima je riječ.

1. Finska
2. Danska
3. Švicarska
4. Island
5. Nizozemska
6. Norveška
7. Švedska

Hrvatska je od sveukupno 149 zemalja obuhvaćenih u anketi, zauzela tek 48. mjesto. Iako nije loš rezultat, s obzirom na ukupni broj država, gotovo sve naše susjedne zemlje su na boljoj poziciji. Tako se Slovenija pronašla na 22. mjestu, Mađarska na 51., Srbija na 45., kao i Italija koja je zauzela 33. mjesto, a Bosna i Hercegovina je na 71. mjestu.

izvor: worldpopulationreview.com
 

Još vijesti