V.F. u Vijesti

Stanari domova žale se da im kontrola „upada“ u sobe u 6 ujutro, dok spavaju: Ovako izgleda jedan takav „bliski susret“

Kucaju na vrata u šest ujutro.

8. prosinca 2022 13:33
Stanarine u pojedinim studentskim domovima pojeftinile za lipu.

Stanarine u pojedinim studentskim domovima pojeftinile za lipu. Foto: V.F., MojFaks

Kontrola. Strah i trepet svakog „ilegalca” u domu pa čak i onog koji je došao samo kratko prenoćiti kod prijatelja i njegovog cimera. O njoj često čujemo priče i legende. Nekima dođe gotovo svake godine, dok ju drugi nikada nisu ni vidjeli. To su oni sretnici koji u vrijeme dolaska kontrole nisu bili u sobi pa su bili pošteđeni stresa.

Nažalost, ova studentica nije jedna od tih sretnika. Baš naprotiv, kontrola ju je „digla“ u šest sati ujutro dok su ona i njezina cimerica još uvijek spavale. Ispričala nam je kako je njezin „bliski susret“ s kontrolom izgledao.

„Kucali su ravno u šest ujutro. Ako im se odmah ne otvori, iako ljudi spavaju, ulaze sami u sobe i pale svjetla. Ja sam se ustala iako se nisam osjećala dobro jer već sam neko vrijeme bolesna i otvorila vrata, upalila svjetlo. Cimerica se nije probudila. Tražili su iksicu, što sam im dala i tražili su iksicu moje cimerice. Odgovorila sam im da spava, te da ima kolokvij pa je ne želim buditi. Na to su inzistirali što je rezultiralo time da sam morala buditi cimericu kako bi im dala iksicu na deset sekundi“, prisjetila se za MojFaks.

Preferiraju kad nema nikoga?

„Nakon što sam je probudila, pitala sam ih iskreno: ‛Vama je ovo zaista normalno da budite ljude u šest ujutro da Vam se pokaže iksica?’, na što mi je jedna od gospođa odgovorila, vjerojatno ne shvaćajući moj ton: ‛Inače preferiramo da nema nikoga pa da pregledamo sve sami’. Nakon što zatvore vrata i nastave dalje, još uvijek ih se čuje kako glasno pričaju po hodnicima, i koliko sam uspjela čuti dosta vrata su sami otključavali i ulazili jer se studenti nisu ‛na vrijeme probudili’ kako bi ih otvorili sami“, ispričala nam je svoje iskustvo stanarka studentskog doma Cvjetno naselje.

O tome je pisala i na Facebook grupi Ekipa s Cvjetnog i izrazila svoje razočarenje ovakvim potezima kontrole. Drugi stanari su u komentarima potvrdili kako su doživjeli slično, odnosno da su morali ustajati u šest ujutro samo kako bi pokazali iksice kontroli.

Iako se na prvu čini kao banalni problem, zapravo i nije tako, ustvari, radi se o zadiranju u privatnost. Kako stanari u to vrijeme najčešće spavaju punom parom, često ne čuju odmah kucanje pa iz kontrole sami otključaju vrata i upale svijetla.

Osim toga, stanari su u toj situaciji u poprilično ranjivom položaju jer su u pidžamama i spavaćicama. Možemo zamisliti prvotni blagi šok kad im usred dubokog sna netko iznenada upali svijetlo u sobi pa moraju još napola u snu, raščupani i krmeljavi tražiti iksicu, a vjerojatno u tom trenutku ne znaju ni kako se zovu.

„Osobno razumijem da se vode kontrole u slučaju da je netko doveo osobu prespavati (što je i dalje suludo, iako razumijem da još uvijek igraju na kartu korone gdje se nitko ne može prijaviti kao gost) ili prodao/zamijenio sobu za nešto drugo, ali smatram da nije u redu da to rade u šest ujutro kao sigurnu opciju jer tada su svi vjerojatno u domu te da sami upadaju u sobe jer se tako zaista narušava privatnost. Osobno sam se u svojem spavaćem stanju i odijelu osjećala neugodno i izloženo, pogotovo jer je na vratima stajao muškarac, a kasnije su došle žene“, požalila nam se stanarka s Cvjetnog.

Isto je i na Lašćini

Sličnu priču ima i Petra, stanarka studentskog doma Lašćina.

„Ovo mi je druga godina u domu na Lašćini i tek danas sam prvi puta svjedočila kontroli. Bilo je točno šest sati i 28 minuta kada sam čula, ne kucanje, nego udaranje po vratima. Odmah sam se probudila i ustala te čekala drugo udaranje, ponavljam, čisto da se uvjerim da nije san. Kada je udaranje krenulo drugi puta, ustala sam se i odmah pripremila novčanik s iksicom i otključala vrata, a tamo me dočekao upravitelj doma. Pored njega je bilo još nekoliko ljudi, ali ih nisam vidjela jer sam bila u polusnu“, priča nam Petra.

„Onda se ustala i moja cimerica koja par minuta nije mogla pronaći svoju iksicu. Moju su provjerili i bilo je sve u redu, ali je i mene već počela loviti panika kada ona nije mogla pronaći svoju, a nije ‛ilegalac’. No, na kraju ju je uspjela pronaći i nakon što su provjerili i njezinu, upravitelj je rekao ‛Doviđenja i oprostite’. Ja razumijem da kontrole moraju postojati i zakonski se one moraju provoditi. No, trenutno je vrijeme kolokvija, u posljednje vrijeme ne mogu zaspati prije 2 ili 3 ujutro od stresa i živaca tako da generalno ne spavam ništa i samim time mi nije bilo drago čuti nabijanje po vratima u pola 7 ujutro jer nakon toga, naravno, ni cimerica ni ja više nismo mogle spavati’, dodala je.

Još vijesti