L.B. u Vijesti

Stiže novi toplinski val i temperature do 38 stupnjeva: Evo zašto je to loše za studente

Ovaj tjedan donosi nam neugodno visoke temperature. Ovo ne pogoduje učenju za ispite.

18. srpnja 2022 13:49
Temperature će krajem tjedna skočiti do 38 stupnjeva...

Temperature će krajem tjedna skočiti do 38 stupnjeva... Foto: Philippe Clement via Shutterstock

Kako je ovaj tjedan počeo s temperaturama koje se penju iznad 30 stupnjeva, DHMZ upozorava da će se ovo prema kraju tjedna samo pogoršati.

vezano Slika nije pronađena Laganini Must have: Aplikacija te upozorava hoćeš li umrijeti od vrućine ako izađeš van – i još te malo izvrijeđa

Kako javljaju, krajem tjedna Zagreb bi mogao "zapljusnuti" toplinski val s temperaturama do 38 stupnjeva celzijusa.

Ako među studentima ima onih koji još uvijek uče i pripremaju ispite, mogli bi osjetiti da im koncentracija slabi i pada, posebice ako na raspolaganju nemaju klimatiziranu prostoriju za učenje.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Osjećate se kao da 'imate temperaturu'? Možda je kriv – akademski stres

Naime, kako je to pokazalo istraživanjeJoshue Goodmana sa Sveučilišta Harvard, izloženost visokim temperaturama ostavlja posljedice na kognitivne sposobnosti.

U istraživanju koje je proveo, sa suradnicima je istražio uspjehe na ispitima milijuna američkih srednjoškolaca kako bi došao do odgovora utječu li visoke temperature na akademski uspjeh. Rezultati su, smatraju, jasni: učenici su ostvarili lošije ocjene svaki puta kad je tijekom školske godine bilo toplije, a temperature više, a ovo vrijedi posebice za siromašnije učenike i učenike iz manjinskih skupina stanovništva.

vezano Ispiti odgođeni zbog visokih temperatura? Da, i to se događa! Vijesti Ispiti odgođeni zbog visokih temperatura? Da, i to se događa!

Kako dalje zaključuju, u klimatiziranim školama razlika u ocjenama uzrokovana visokim temperaturama značajno je smanjena. "Preseljenje iz škole bez klima-uređaja u onu s klimatiziranim učionicama umanjilo je pad akademskog uspjeha za otprilike 78 posto", pišu.

Stoga bi bilo poželjno da učite u klimatiziranim prostorijama, na ugodnoj temperaturi, kako biste si osigurali što bolje ocjene u indeksu.

Još vijesti