V.F. u Vijesti

1,35 milijardi mladih riskira svoj sluh: Ako i ti koristiš slušalice na ovaj način, razmisli o posljedicama

Ako voliš slušati glazbu dok pišeš seminar, možda bi to trebao početi raditi u tišini.

17. studenog 2022 12:21
Djevojka sa slušalicama

Djevojka sa slušalicama Foto: Pixabay; Kaboompics

Znaš ono kad skineš slušalice pa ti još neko vrijeme zuji u ušima? Ili kad si u klubu ili na koncertu pa te šokira tišina kad konačno izađeš van? Možda i ti često viđaš na mobitelu obavijest da dugotrajno slušanje glasne glazbe može oštetiti sluh, ali samo slegneš ramenima i opet pojačaš na najjače.

Vjerojatno si već i sam pretpostavio da to nije baš dobro za zdravlje, međutim, situacija može postati ozbiljna. Novo istraživanje je pokazalo da takve navike mogu prouzrokovati gubljenje sluha s godinama.

1,35 milijardi mladih riskira svoj sluh

Rezultati novog istraživanja su pokazali kako je oko 1,35 milijardi osoba u dobi od 12 do 34 godine trenutno pod rizikom oštećivanja sluha zbog slušanja preglasne glazbe.

Nova studija koju je u utorak objavio BMJ Global Health pokazuje da milijuni adolescenata i mladih ljudi trenutno koriste slušalice predugo i preglasno.

„Izloženost nesigurnim praksama slušanja zbog dobrovoljnog korištenja slušalica i posjećivanja glasnih zabavnih mjesta vrlo je rasprostranjena među adolescentima i mladim odraslim osobama“, piše u izvješću.

„Procjenjuje se da bi 0,67–1,35 milijardi adolescenata i mladih odraslih osoba diljem svijeta moglo biti u opasnosti od gubitka sluha zbog izloženosti nesigurnim navikama slušanja. Postoji hitna potreba da vlade, industrija i civilno društvo daju prioritet globalnoj prevenciji gubitka sluha promicanjem sigurne prakse slušanja“, prenosi People.

Glavna autorica studije i savjetnica Svjetske zdravstvene organizacije Lauren Dillard je za CNN objasnila da problemi sa sluhom nastaju kada se osjetilne stanice i strukture u uhu „umore“ nakon previše izlaganja zvuku.

Ova postdoktorandica na Medicinskom sveučilištu u Južnoj Karolini dodala je da to može rezultirati trajnim oštećenjem ušiju, što može dovesti do potpunog gubitka sluha, odnosno tinitusa, zvonjenja ili zujanja u ušima.

Rješenje je jednostavno

„Ako vas vaš uređaj obavijesti da slušate na nesigurnim razinama, smanjite glasnoću i slušajte glazbu kraće“, rekla je Dillard za CNN, sugerirajući ljudima da vode računa o zdravlju svog sluha tako što će se također odmaknuti od zvučnika na koncertu ili u klubu.

„Glazba je dar u kojem treba uživati cijeli život“, dodao je za CNN De Wet Swanepoel, profesor audiologije na Sveučilištu Pretoria u Južnoj Africi. „Poruka je da uživate u glazbi, ali sigurno.“

Glasnoća sigurna za zdravlje iznosi 85 decibela tijekom 40 sati tjedno, rekli su iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Također se ne radi samo o slušanju glazbe. Briga o našem sluhu ključna je za način na koji se povezujemo s voljenima, stoga je gubitak sluha također štetan za naše cjelokupno zdravlje, dobrobit i odnose.

„Primarna prevencija u ranim odraslim godinama ključna je kako bi se izbjegao raniji početak i ubrzani gubitak sluha povezan s godinama“, dodao je Swanepoel.

izvor: people.com

Još vijesti