V.K. u Vijesti

19-godišnji brucoš s Cambridgea bori se u Ukrajini, ali ne odustaje od faksa: 'Ponio sam skripte'

Sa sobom je ponio skripte i predavanja koja će slušati online.

13. travnja 2022 13:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Rat u Ukrajini ne jenjava, a svaki dodatak vojnoj snazi dobrodošao je.

Nikolai Nizalov, 19-godišnji brucoš na prestižnom Sveučilištu Cambridge već je nekoliko tjedana na prvoj crti borbe u Ukrajini kao medicinski tehničar.

Nikolai Nizalov odnedavno je počeo puniti britanske medijske stupce jer se odlučio pridružiti ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruske invazije, ali ne odustaje od svog studija. Ovaj brucoš studira prirodne znanosti na prestižnom britanskom sveučilištu i kaže kako će učiti i polagati ispite online.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja NEVJEROJATNO: Hrabra studentica izvještava iz srca Kijeva, s fakulteta joj javili da mora pisati zadaću!

Polagat će ispite online s bojišnice

Kako prenosi Daily Mail, Nikolai se nada da će moći slušati predavanja online, a onda tako i polagati ispite kada mu započne proljetni semestar sljedeći mjesec.

Odselio je iz Ukrajine u Ujedinjeno Kraljevstvo još 2013. godine, a sada kaže kako se misli vraćati sve dok "ne pobjede". "Ponio sam svoja predavanja sa sobom. Pokušat ću sve pratiti u slobodno vrijeme koje ću imati", kazao je Nikolai.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikolai Nizalov (medic/drone pilot) (@nikolai_nizalov)

 

"Pokušat ću online polagati ispite u svibnju", nastavlja. "Idealno bi bilo kada bih se mogao vratiti u listopadu na početak svoje druge godine, ali ne planiram napustiti Ukrajinu sve dok ne pobijedimo", prenose.

vezano Slika nije pronađena Laganini [FOTO] Mladi Ukrajinci dijele posljednje fotografije snimljene prije rata: 'Slavili smo u studentskom domu, a sljedeće jutro…'

"Čak i ako ne dobijem ocjenu ove godine, tražit ću posebnu dozvolu za upis u iduću godinu", priča svoje planove. Nikolai se pridružio posebnoj skupini Ukrajinskih dobrovoljaca u dobi do 30 godina, gdje pojedini imaju vojno iskustvo, a njegova bi grupa trebala otputovati u Kijev sljedeći tjedan. On će dobiti pušku za vlastitu zaštitu, iako nema nikakvog vojnog iskustva.

Mirnije se osjeća na bojišnici

"Osjećam se mirnije ovdje", otkrio je brucoš kad je stigao u Ukrajinu. "Kada sam bio na Cambridgeu bilo mi je čudno jer ljudi tamo žive normalnim životima dok se u mojoj zemlji ratuje. Imam prijatelje na prvoj liniji bojišnice i ne bih im mogao pogledati u oči da nisam došao pomoći. Sada smo svi zajedno i osjećam se mnogo mirnije", iskren je brucoš.

"Roditelji naravno nisu htjeli da idem, ali razumiju zašto sam to želio. Nisam im ni dao puno izbora", komentira student koji je inače rodom iz Mikolajiva s juga Ukrajine.

Trenutno se nalazi u Lavovu, u prijateljevoj kući. Kazao je da je prošao intenzivan medicinski tečaj kako bi se pripremio za rad kao medicinsko osoblje i kako bi od idućeg tjedna mogao krenuti bliže bojišnici.

Uz medicinsku pomoć, Nikolai planira upravljati i dronom koji će ispuštati humanitarne zalihe poput lijekova ljudima do kojih nije moguće doći zbog ruskih vojnih položaja.

vezano Sveučilište u Zagrebu Vijesti Kolegama iz Ukrajine osigurana studentska prava, besplatan smještaj i prehrana na hrvatskim sveučilištima

Također, Nikolai prikuplja sredstva za podršku svojoj jedinici i kaže kako je dosad prikupio dovoljno za kupnju dva vozila s pogonima na sva četiri kotača koja će se koristiti za prijevoz njegovog voda i humanitarne pomoći.

izvor: dailymail.co.uk

Još vijesti