V.K. u Nakon predavanja

SC upozorava studente: Izbjegavajte ilegalne, piratske stranice inače biste mogli 'izletjeti' iz doma

Skidanje sadržaja s piratskih stranica zabranjeno je, posebice studentima koji se služe CARNET-om.

16. rujna 2022 11:24
Zbog skidanja vas mogu izbaciti iz doma!

Zbog skidanja vas mogu izbaciti iz doma! Foto: shutterstock by txking

Iako je u Hrvatskoj posjećivanje ilegalnih piratskih stranica, kao i skidanje torenta, zakonski i dalje u "sivoj zoni", učestala "skidanja" datoteka kao i određeni URL-ovi mogu izazvati poteškoće s funkcioniranjem internetskih veza, ovisno o tome tko je poslužitelj.

vezano Sveučilišta sve češće 'uhode' studente: Kontroverzne aplikacije znaju gdje ste bili kad ste 'markali' predavanje na faksu Laganini Sveučilišta sve češće 'uhode' studente: Kontroverzne aplikacije znaju gdje ste bili kad ste 'markali' predavanje na faksu

Drugim riječima, svatko tko je živio u domu zna da je internetska veza sporija ako je istovremeno "spojen" velik broj studenata te ako k tome još i "skidaju" ili uživo gledaju određene sadržaje.

Problemi s internetom

Ovih dana, studenti iz studentskih domova u Osijeku imali su poteškoća s pristupom internetu u Novom paviljonu. Kako javlja osječki SC, otkrili su uzroke problema.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Hakirana i računala FAKULTETA: Za otključavanje haker tražio plaćanje u kriptovalutama

"Molimo da ubuduće: ne instalirate privatne servere u sobama, ne posjećujete ilegalne piratske mrežne stranice te sa istih ne preuzimate i ne gledate sadržaje u visokoj rezoluciji, što bitno utječe na brzinu interneta svih stanara", stoji u apelu koji su objavili na svojim Facebook stranicama.

Naime, većina studentskih domova u Hrvatskoj služi se CARNET akademskom mrežom, a oni imaju svoja posebna pravila za korištenje njihove mreže, među kojima stoje i zabrane skidanja, odnosno prijenosa raznih sadržaja bez dozvole autora sadržaja.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Zaradio 175 tisuća kuna na prodaji ispita: Hakirao sveučilište i 'dilao' ispitnim pitanjima

"Navedeno je osnova za poduzimanje disciplinske mjere isključenja iz doma u skladu s Pravilnikom o domskom redu i Pravilima prihvatljivog korištenja mreže u studentskom domu", upozoravaju iz Studentskog centra Osijek.

Još vijesti