S.D. u Vijesti

Nakon grube inicijacije za studentsko bratstvo preminuo student: 18 članova proglašeno je krivima

Natjerali su ga da pije ogromnu količinu alkohola i ribljeg ulja.

7. lipnja 2023 14:17
Proglašeni su krivima zbog zanemarivanja

Proglašeni su krivima zbog zanemarivanja Foto: Andrey Mihaylov/Shutterstock

Nakon smrti mladog studenta, u Belgiji, 18 članova bratstva, u koje se pokušao učlaniti, proglašeno je krivima zbog njihove uloge u prouzročenju smrti Sanda Dia.

Incident se dogodio 2018. na Sveučilištu u Antwerpenu u Belgiji, kada je Dia bio potaknut da danima konzumira velike količine alkohola i ribljeg ulja te sjedi u ledenoj kadi sve dok nije pao u nesvijest.

Sanda Dia preminuo je u bolnici nakon što su on i dva druga studenta prve godine izdržala dva dana okrutnog tretmana, u sklopu inicijacije u studentsko bratstvo Reuzegom.

Studenti su proglašeni krivima za svoju ulogu u nenamjernoj smrti Dia i ponižavajućem postupanju prema studentu, ali su oslobođeni optužbi za namjerno davanje štetnih tvari koje su rezultirale smrću i namjerno zanemarivanje, prenosi The Guardian.

Izrečene su im kazne od 200 do 300 sati društveno korisnog rada i novčana kazna od 400 eura, ali su izbjegli zatvorsku kaznu.

Za neke od njih tužiteljstvo je tražilo kazne do 50 mjeseci zatvora, ali u tome nisu uspjeli.

Odvjetnik žrtvine obitelji rekao je da su nakon sudskog postupka osjetili i „olakšanje i „frustraciju“.

U medijskom prostoru su se pojavile tvrdnje da je inicijacija bila posebno gruba za Dia, zbog rasističkog ponašanja njegovih studentskih kolega.

Naovodno se prema Dia, koji je bio crnac, postupalo agresivnije zbog njegove rase, a utvrđeno je da su članovi bratstva nosili odore slične onima iz Ku Klux Klana te su Dia uspoređivali s majmunom, prema Brussels Timesu.

U još jednom intervjuu za StudiGO ovog puta razgovaramo o W&T programu!

 

Još vijesti