P.S. u Vijesti

Studenti nekoliko sati kasnili s plaćanjem školarine pa ih automatski ispisali: Više ne mogu studirati na diplomskoj razini

Pojedini studenti iz Nigerije koji studiraju u Walesu automatski su ispisani sa svojih fakulteta

14. kolovoza 2023 14:58
Predavanje

Predavanje Foto: Canva

Studenti na Sveučilištu Swansea, koje se nalazi u Walesu, našli su se u neugodnoj i neočekivanoj situaciji koja ih je koštala diplomskog, odnosno magisterijskog stupnja obrazovanja.

Naime, radi se o studentima iz Nigerije koji su kasnili s uplatom školarine na Sveučilištu Swansea i zbog toga ih je sveučilište odlučilo ispisati s diplomske razine studija. Nigerijski studenti tvrde da im je uplata kasnila prvenstveno zbog bankarske krize koja se trenutno događa u njihovoj rodnoj državi, kako piše The Tab.

Pokušaj žalbe nije uspio

Uplate školarina kasnile su tek nekoliko sati nakon predviđenog roka, ali to nije bilo prihvaćeno od strane sveučilišta. Troje studenata, koji su zbog toga ispisani sa svojih studijskih programa, žalili su se sveučilištu te su im pokušali objasniti i dokazati koji je bio razlog kašnjenja uplate, ali to nije bilo dovoljno.

Kako govore, oni su svoje uplate izvršili na vrijeme, ali sveučilište nije primilo novce u zadanom roku zbog kašnjenja uplate. Jedna od nigerijskih studentica pogođena ovom situacijom je i dalje nastavila slati potrebne zadatke i materijale, u nadi da će sveučilište popustiti i ponovno je primiti. No, to je bilo uzalud.

Nastavno osoblje prijetilo studentu

Drugi student u istoj situaciji jer pokušao zamoliti nastavno osoblje i upravo da ga ne ispišu, ali su mu oni tada zaprijetili da će ga osobno ispratiti sa sveučilišta ukoliko ne ode sam.

S obzirom na eskalaciju situacije, javili su se i sa Sveučilišta Swansea gdje su objasnili kako su upoznati sa situacijom bankarske krize u Nigeriji koja ih izrazito rastužuje, da su upravo zbog toga produžili određene rokove uplate i pričali s nigerijskim studentima o navedenoj situaciji, ali da su studenti prekršili i produženi rok zbog kojeg im je oduzeto pravo studiranja na diplomskoj razini.

„Naš tim više je puta razgovarao sa studentima, dajući im smjernice o njihovoj situaciji i savjete o najboljem smjeru djelovanja kako bi zaštitili svoje mogućnosti za budući studij. Međutim, kada nije bilo daljnjih informacija ili pomoću koju fakultet nije mogao ponuditi, a sveučilište je te osobe već ispisalo, studenti su nastavili s ponovljenim posjećivanjima ureda fakulteta pa ih je osoblje zamolilo da odu“, rekli su sa sveučilišta.
 

Još vijesti