P.S. u Vijesti

Od sada ćeš znati kada trebaš zaliti biljke – hrvatski studenti osmisliti aplikaciju zbog koje ti neće ništa uvenuti

Inovativan start up projekt dolazi iz Varaždina!

16. Siječnja 2023 14:07
Studenti FOI-ja osmislili start up projekt.

Studenti FOI-ja osmislili start up projekt. Foto: www.foi.unizg.hr/Screenshot

Iz Varaždina stižu lijepe, ali i inovativne vijesti! Studenti Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu osmislili su rješenje, ali i prvi proizvod uopće s ovog fakulteta, koji se temelji na primjeni Internet of Things tehnologije.

U pitanju je predmet povezan s pripadajućom aplikacijom koja se, nakon skeniranja uvjeta u prostoru putem vlastiti senzora, korisniku preporuča optimalne vrste biljaka za taj prostor.

Studenti FOI-ja osmislili start up projekt. Studenti FOI-ja osmislili start up projekt. Foto: www.foi.unizg.hr/Screenshot

Naposljetku, nakon što se određena biljka posadi u posudu, aplikacija vodi brigu o stanju biljke temeljem prikupljenih podataka iz njezine okoline. Proizvod će se izraditi uz pomoć 3D tehnologije te će isti biti izložen u prostorima Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Jedinstven naziv predmeta

Frano Primorac, Hedera Perhaj, Edo Risek, Petar Šiljeg, Katarina Džajo, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić dizajneri su ovog inovativnog start up-a koji su ujedno i registrirali vlastiti obrt, istoimenog naziva kao i sami proizvod – Choncha.

„U procesu smo razvoja projekta predinkubacije studentskih poduzeća i vjerujemo da ćemo njegovom realizacijom u narednim godinama kompletirati potpunu podršku studentskim startupovima – od razvoja ideje do uspješnog plasmana na tržište“, ponosno je istaknula dekanica FOI-ja, Nina Begičević Ređep.

Osim toga, trenutno pripremaju kickstarter kampanju, kako bi proizvod Chonche mogli uspješno lansirati na tržište, a samim time i u slobodnu prodaju.
 

Još vijesti