V.K. u Nakon predavanja

Studenti arhitekture optužili profesora za zlostavljanje: Svjedočanstva su šokantna

Studentice Arhitektonskog fakulteta u Beogradu progovorile su o zlostavljanju od strane profesora.

7. lipnja 2022 16:00
Šokantne ispovijedi podigle su buru u javnosti...

Šokantne ispovijedi podigle su buru u javnosti... Foto: Tikhonova Yana via Shutterstock

U posljednje se vrijeme sve češće može čuti diskurs o nasilju i zlostavljanju u akademskim krugovima. Iako se o tome trebalo progovoriti i prije, studenti i studentice su počeli konačno dizati svoj glas protiv bilo kakve vrste zlostavljanja u visokom školstvu.

Na društvenoj mreži Instagram osvanuo je profil koji je srbijansku akademsku zajednicu digao na noge. Na ovom profilu studenti ostavljaju komentare u kojima naglašavaju da se ne osjećaju sigurno na predavanjima jednog profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ime Prezime (@anketa_arh.bg)


vezano Gotovo svi znaju nekoga tko je bio žrtva... Nakon predavanja Istraživali seksualno uznemiravanje na ova dva fakulteta: Evo što su otkrili

U opisu profila postavljena je anketa u kojoj studenti anonimno pišu svjedočanstva i iskustva s profesorom, a do sada je anketu ispunilo 499 studenata, od kojih je 415 studentica i 84 studenta.

Njih 184 je navelo da je imalo neprimjereno iskustvo sa spomenutom profesorom, dok je 380 njih reklo da poznaje osobu koja je bila "napadnuta", piše 24sedam.rs.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja #nisamprijavila nasilnika, a upoznali smo se dok smo čekali početak prijemnog ispita

Neka su svjedočanstva šokantna

Na profilu koji prati preko 4000 osoba objavljeni su deseci svjedočanstava studenata, a neke su priče uistinu šokantne.

"Što se tiče neprimjerenih izjava, toga je bilo svako malo, ali valjda kako smo klinci još uvijek to ne registriramo kao nešto što bi trebali prijaviti. Kažeš: 'Bože sačuvaj, kakva budala' u sebi i čekaš kraj vježbi. Nakon što sam dočekala kraj vježbi, svi su krenuli izlaziti i uputila sam se do profesora ne bih li ga pitala oko predaje kolokvija, jer neću biti tu, jer imam operaciju, pa mogu li ga predati ranije ili kasnije. Prije nego što sam rekla išta više osim 'Oprostite', uslijedio je šamar. Da se razumijemo, nije tu bila odvaljena vilica, ali me nije baš ni pomazio. Zbunjena skroz, skamenila sam se, nisam znala kako reagirati. On se nasmijao i samo rekao: 'Reci što treba'. Ja nisam ništa rekla, nisam znala što da kažem, samo sam postavila svoje pitanje, dobila odgovor i izašla iz predavaonice u šoku", piše u jednoj od ispovijesti.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ime Prezime (@anketa_arh.bg)


vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Studentica zapitala gradonačelnika: 'Je li normalno da muškarci maltretiraju djevojke u autobusima?'

"Prisustvovala sam situaciji u kojoj je profesor, tadašnji docent, s leđa prišao kolegici koja je nosila mrežaste čarape i zavukao joj prste ispod njih. Također, čula sam da je istu stvar napravio i drugoj osobi kada su bile u pitanju traperice s prorezima na butinama. Poznajem osobu kojoj je slao poruke neprimjerenog sadržaja na Instagramu", piše u još jednoj ispovijesti.

I studenti na meti

U potresnim ispovijestima nisu pisale samo studentice, već i studenti.

"Pored svih priča o neprimjerenom ponašanju prema djevojkama, postoji i druga strana, o njegovom ponašanju prema muškarcima. Ne tako vulgarnom, ali veoma destruktivnom. Jedan od primjera je kada sam na prvoj godini čekao konzultacije kod jednog drugog profesora. On je tu prolazio, prišao kolegi koji je bio naslonjen na rubu štoka vrata. Uhvatio ga je za glavu i rekao: 'Kako bi ti se glava rascvjetala kada bi je udario u ovu ivicu'", piše student, iako naglašava da je puno više neumjesnih komentara, pogleda i pokreta bilo usmjereno prema studenticama.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja ADU, FFZG, Veterina: Novi šokantni slučajevi zlostavljanja na fakultetima diljem Zagreba, ali i zemlje

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ime Prezime (@anketa_arh.bg)


Oglasio se dekan

Kako stoji u anketi, njima je cilj "disciplinski postupak ako se ispostavi da je to pravedno kao i da pokušaju stvoriti sigurniji prostor za buduću generaciju studenata".

Kako pišu srpski mediji, Uprava fakulteta nije bila upoznata s ovakvim ponašanjem profesora do nedavno, no, zbog sve većeg interesa javnosti za ovaj slučaj, Više javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi s navodima studenata Arhitektonskog fakulteta.

Javljau se i stariji studenti Javljau se i stariji studenti Foto: screenshot via Instagram@anketa_arh.bg

"Uprava Fakulteta do sada nije upoznata sa ovom situacijom. Do sada nije postojala nijedna prijava nadležnim organima, ni od strane studenata, ni od strane Fakulteta. Fakultet nije ništa pokrenuo do sada, obzirom da nije bilo prijava, sve do danas kada svi na isti način o tome saznajemo", istakao je za Nova.rs dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica nakon što su u medijima osvanule ispovijesti studenata.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Tajne iz fakultetskih kabineta izašle 'van'! U ovoj grupi studentice domaćih fakulteta pišu o horor-iskustvima s profesorima: Evo nekoliko najšokantnijih

oglasilo se i Žensko arhitektonsko društvo oglasilo se i Žensko arhitektonsko društvo Foto: screenshot via Instagram@anketa_arh.bg

Povodom niza anonimnih ispovijesti studenata, oglasilo se i strukovno udruženje "Žensko arhitektonsko društvo".

"Kao Udruženje želimo se na svaki način uključiti u rješavanje ovog pitanja, prije svega pozivom i podrškom Arhitektonskom fakultetu da ispita situaciju i procjeni kako da ubuduće zaštitimo mlade žene, buduće arhitekte. Smatramo ove događaje velikim udarcem za ugled našeg Fakulteta, zato želimo odlučno pružiti našu podršku i pomoć u uspostavljanju mehanizama i institucija koje osiguravaju sigurnost svih studentica i studenata", priopćili su iz društva.

izvor: nova.rs

Još vijesti