V.K. u Vijesti

Čak 6 od 10 studenata medicine štedi na hrani zbog krize, dio ih odustaje od studija

Inflacija, poskuljenje energenata i najavljeno poskupljenje školarina u Velikoj Britaniji studente guraju do ruba.

12. rujna 2022 12:36
Iscrpljeni su i razmišljaju o odustajanju

Iscrpljeni su i razmišljaju o odustajanju Foto: shutterstock by Supamotion

Zbog inflacije i porasta troškova života, studenti su na posebno teškom financijskom udaru.

Kako se doznalo iz nedavnog istraživanja, studenti medicinskih fakulteta u vrlo su nepovoljnoj situaciji zbog svojih dugova, pa su počeli štedjeti na grijanju, osnovnim potrepštinama, čak i hrani, a sve kako bi mogli na vrijeme platiti svoje dugove.

vezano Razmišljaju o odustajanju Vijesti Kriza među mladima! Dvije trećine studenata razmišlja o ispisivanju s fakulteta zbog prevelikih troškova života

Većina ih štedi na hrani, odjeći i grijanju

Studenti medicine prestali su trošiti na osnovne potrepštine kao što su hrana, odjeća i grijanje zbog astronosmkih dugova i 'slomljenog' sustava financiranja studenata i rastuće krize troškova života, pokazalo je nedavno istraživanje, a prenosi The Guardian.

vezano Vrijedi li na kraju toliko diploma? Većina misli da ne! Akademska četvrt Više od polovine ispitanih misli da je studiranje preskupo za ono što dobiju na fakultetu

Prema anketi British Medical Association (BMA), šest od 10 britanskih studenata medicine prestaje trošiti na osnovne životne potrepštine. Mnogi sumnjaju u svoju odluku da se u budućnosti bave medicinom, a neki razmišljaju o odustajanju od svojeg studija prije nego što steknu kvalifikaciju.

Egzodus studenata s medicinskih fakulteta samo bi mogao pogoršati krizu radne snage koja je zahvatila Veliku Britaniju jer im nedostaje čak nekoliko tisuća liječnika diljem ove zemlje.

vezano Mnogi studenti strahuju da će izgubiti krov nad glavom... Vijesti Jedan od sedam studenata strahuje da će iduću akademsku godinu dočekati kao – beskućnik

Više od pola, 53,6 posto ispitanih studenata izjavilo je da uz studij moraju i raditi kako bi platili račune, prehranili se i ugrijali, od kojih je čak 73,1 posto kazalo da rad uz studij iznimno negativno utječe na njihovo studiranje.

Koriste banke hrane

BMA stoga poziva ministre na reformu u kojoj bi studenti mogli primiti novčanu pomoć za svoje studije u obliku stipendija.

Sindikat tvrdi da su najsiromašniji studenti u najgorem položaju te da bi njihovo financijsko stanje moglo ugroziti njihove buduće karijere u zdravstvenoj službi, što bi značilo da će njihovo zdravstvo izgubiti dio prijeko potrebne radne snage u nadolazećim godinama.

Istraživanje napravljeno na 1119 studenata medicine diljem Velike Britanije pokazalo je kako 61,8 posto studenata mora štedjeti na hrani, grijanju i novoj odjeći dok je 1 od njih 25 izjavio kako se koristi bankama hrane.

vezano Smrznuto, jeftino i brzo Vijesti Šokantno istraživanje: Jedna četvrtina diplomaca ne zna kuhati nakon završetka faksa

Omolara Akinnawonu, dopredsjednica BMA opisala je sustav financiranja studenata kao sustav kojemu je hitno potrebna reforma. "Prije nego što uopće i uđu u osiromašenu radnu snagu u naše zdravstvo, studenti medicine rade do iscrpljenosti. To utječe negativno na njihove studije i dovodi u pitanje njihove buduće karijere", kazala je.

I do 100 tisuća funti duga

Stipendija koju NHS daje svojim studentima nije dostatna za studente koji dolaze iz kućanstava s nižim primanjima, što ih prisiljava na rad uz njihove studije i praksu koji moraju odraditi, samo kako bi spojili kraj s krajem. Stipendije koje NHS nudi studentima kreću se od tisuće pa do 2000 funti godišnje.

"Ovo nije način da obučavamo naše buduće liječnike. Imamo iznimno loše stanje mentalnog zdravlja na sveučilištima koje će i dalje samo rasti do eksplozije jer inflacija vrtoglavo raste, a troškovi života izmiču kontroli", dodala je.

vezano Mnogi studenti strahuju da će izgubiti krov nad glavom... Vijesti Jedan od sedam studenata strahuje da će iduću akademsku godinu dočekati kao – beskućnik

Studenti medicine u Velikoj Britaniji mogu nagomilati svoje dugove koji rastu i do 100 tisuća funti, pa dio njih propituje svoju odluku o upisu na studije, te se pitaju isplati li se boriti.

"Budući da se NHS suočava s krizom radne snage i nedostatkom više od 8 tisuća liječnika samo u Engleskoj, vlada hitno mora preispitati financiranje studenata medicine i pružiti im potrebnu potporu ili riskirati gubitak talentiranih budućih liječnika", zaključila je.

izvor: theguardian.com

Još vijesti