V.K. u Vijesti

Ukinuli besplatan prijevoz studentima: Kažu da su potrošili budžet, a studenti previše putuju

Studenti Osječko-baranjske županije imali su besplatan prijevoz vlakom. Sada im se pogodnost ukida.

6. svibnja 2022 15:54
Nove pogodnosti za studente

Nove pogodnosti za studente Foto: shutterstock by Martyn Jandula

Studenti imaju nekoliko velikih pogodnosti koje mogu iskorištavati sve dok su studenti, od menze, pa do jeftinijih pokaza za javni prijevoz.

Studenti Osječko – baranjske županije su, među ostalim, imali i osiguranu subvenciju prijevoznih karata vlakom, ali, kako javljaju iz Županije na svojim službenim stranicama, to će im se sada ukinuti.

vezano Slika nije pronađena Vijesti I u ovoj županiji studenti vlakom putuju potpuno besplatno – do kraja godine

Kako javljaju, obustavlja se sufinanciranje prijevoza vlakom redovitim studentima zbog dinamike potrošnje te skori utrošak planiranih sredstava od milijun kuna. Studenti koji su koristili ovu pogodnost mogu je koristiti samo do 15. svibnja 2022. godine, ili do kraja mjeseca ako koriste mjesečne pokaze.

Od početka 2021. godine Županija je u potpunosti sufinancirala trošak prijevoza vlakom te je isti za redovite studente bio besplatan.

„Provedba ovog projekta značajno je utjecala na potrebu osiguranja proračunskih sredstava. Naime, za troškove prijevoza redovitih studenata vlakom u 2019. godini iz Proračuna Županije utrošeno je 48.369,09 kuna, a na kraju 2021. godine iznosio je čak 1.439.096,60 kuna. Kako bi osigurala dodatna sredstva za provedbu ovog projekta, Županija je morala umanjiti osigurana sredstva na drugim projektima, koji su potom realizirani u smanjenom intenzitetu“, pišu na službenim stranicama Županije.

vezano Slika nije pronađena Karijera Sezonski posao vozača u podzemnoj željeznici hit među studentima: Nije bitno s kojeg ste faksa

Porastao broj putovanja po studentu

Za ovu su godinu u Proračunu osigurali 800 tisuća kuna, a onda još 200 tisuća kuna. Kako pišu, praćenjem mjesečne potrošnje osiguranih sredstava, utvrdili su da je broj studenata koji koristi ovu uslugu povećan, a kažu kako i puno više raste broj putovanja po pojedinom studentu.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Redoviti studenti iz ove županije i ove godine BESPLATNO putuju vlakom do Zagreba i nazad

„Naime, studenti koji su putovali jednom do dva puta mjesečno iz mjesta studiranje u mjesto prebivališta počeli su, zbog mogućnosti besplatnog prijevoza, putovali svaki tjedan, što se značajno odrazilo i na utrošak osiguranih sredstava, posebice na dužim relacijama. Mjesečni su računi počeli prelaziti 200.000,00 kuna, što je značajno veći iznos sredstava u usporedbi s istim razdobljem prošle godine“, pojašnjavaju.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Vozite se vlakovima HŽ-a? Riješite anonimnu anketu i dajte im do znanja koliko ste (ne)zadovoljni njihovim uslugama

Kako nastavljaju, zbog ove dinamike projekt završava 15. svibnja za studente koji su koristili pojedinačne karte, dok onim studentima koji su kupovali mjesečnu kartu, ista vrijedi do kraja mjeseca.

„Buduća provedba ovog projekta ovisit će o raspoloživim proračunskim sredstvima Županije, a studenti i nadalje mogu koristiti popust od 50 posto koji odobrava HŽ Putnički prijevoz“, poručuju za kraj.

Izvor: obz.hr

Još vijesti