L.B. u Vijesti

I studenti ove županije od faksa do kuće mogu putovati potpuno besplatno

Nastavja se dugogodišnja suradnja HŽ-a i Splitsko-dalmatinske županije koja studentima osigurava besplatan prijevoz vlakom.

9. studenog 2022 09:40
Putovanje vlakom

Putovanje vlakom Foto: franz12 via Shutterstock

Ova godina hrvatskim je studentima donijela novost po pitanju korištenja željezničkog prijevoza.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 19. rujna 2022. godine prihvaćen je pilot-projekt povoljnijeg željezničkog prijevoza redovnih studenata za akademsku godinu 2022/2023., a kojim se svakom redovnom studentu na području RH nudi neograničen broj putovanja HŽ-om u vagonima drugog razreda, za cijenu od 75 kuna (9,95 eura).

No, unatoč ovom pilot-projektu, studenti županija koje su im dosad nudile opciju korištenja vlakova besplatno ostali su razočarani ovom suradnjom Vlade RH i Hrvatskih željeznica tvrdeći da im je ta mjera ipak pozitivnije utjecala na standard i poslovično „tanak“ budžet.

I splitski studenti mogu očekivati besplatna putovanja vlakom

Osim studenata Osječko-baranjske županije, kojima nedostaje ova „stara“ pogodnost, isto su od početka akademske godine očekivali i studenti Splitsko-dalmatinske županije kojima se ova mogućnost, s kratkim prekidima, nudi od 2018. godine.

Iako s malenim zakašnjenjem, jer je jesenski semestar već poprilično odmaknuo, studenti ove županije mogu odahnuti jer će i ove godine moću putovati vlakovima, potpuno besplatno.

„Programom sufinanciranja troškova javnog prijevoza vlakom redovnih studenata s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije u 2022. godini Europskoj godini mladih, Splitsko-dalmatinska županija posebno želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelene, uključive i digitalne budućnosti s obzirom da je prijevoz vlakom ekološki najprihvatljiviji oblik prijevoza, te na priliku da se dodatno potakne studente na korištenje vlaka“, stoji u Prijedlogu programa sufinanciranja troškova javnog prijevoza vlakom redovnih studenata s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije koji potpisuje župan Blaženko Boban, a koji je u proceduru upućen 13. listopada ove godine.

Zbog toga je izvjesno da splitski studenti moraju još samo malo pričekati kako bi ponovo došli do svojih besplatnih karata za vožnju vlakovima HŽ-a.

Podsjetimo, ista je vijest prije otprilike mjesec dana razveselila i studente Vukovarsko-srijemske županije koja svojim studentima također sufinancira prijevoz vlakovima Hrvatske željeznice.

vezano Sva putovanja vlakom u Hrvatskoj - besplatno! Vijesti Studenti ove županije po cijeloj Hrvatskoj voze se vlakom besplatno – ne plaćaju čak ni 75 kuna

vezano Nove pogodnosti za studente Vijesti Oduševit će vas ovaj potez HŽ-a: 113.000 studenata odsad može neograničeno putovati vlakom po ovoj super cijeni

vezano Vlak na peronu zagrebačkog Glavnog kolodvora. Nakon predavanja Studenti ove županije ne mogu prežaliti besplatna putovanja vlakom: Što kažu na nove mjesečne karte za 75 kuna?

Još vijesti