M. P. u Vijesti

Studenti ove države mogu zatražiti financijsku pomoć za grijanje: Ipak nije sve bajno kao što se čini

Rasterećenja građana koji se suočavaju s drastičnim povećanjem cijena energenata.

16. ožujka 2023 11:09
Radijator za grijanje

Radijator za grijanje Foto: Zvone/Shutterstock

Njemačka vlada je prošle godine donijela odluku o tri paketa mjera u ukupnoj vrijednosti od 100 milijardi eura, s ciljem rasterećenja građana koji se suočavaju s drastičnim povećanjem cijena energenata. Prema tome, studenti u Njemačkoj mogu zatražiti paušalnu pomoć od 200 eura za pokrivanje povišenih računa za energente, piše na portalu Istra24.

Njemačka ministrica obrazovanja Betina Stark-Watzinger za medije je rekla: „Obrada zahtjeva i isplata bi kroz automatizirani proces trebale biti obavljene vrlo brzo.“ Pravo na isplatu jednokratne pomoći imaju sve osobe koje su 1. prosinca 2022. godine bile upisane na neko od njemačkih sveučilišta ili visokih škola i imale prijavljen boravak u Njemačkoj.

Unatoč donesenim mjerama, udruge njemačkih studenata kritizirale su kasnu isplatu pomoći s obzirom na to da je sezona grijanja na izmaku. Na udaru kritika našla se i činjenica da je internetska stranica preko koje studenti podnose zahtjev nedostupna zbog preopterećenosti.

Studenti su nezadovoljni zbog činjenice da su pola godine čekali na realizaciju ove mjere i smatraju da nema razloga za slavlje, a s obzirom na pad internetske stranice ne nadaju se skoroj isplati jednokratne pomoći.

Još vijesti