V.K. u Vijesti

Studentica Učiteljskog fakulteta oca odvukla na sud: Duguje joj 94 tisuće kuna alimentacije

Kćer smatra da ju je otac oštetio za 94 tisuće kuna neplaćene alimentacije.

31. svibnja 2022 11:07
Duguje kćeri 94 tisuća kuna!

Duguje kćeri 94 tisuća kuna! Foto: shutterstock by PaeGAG

Po slovu našeg zakona, roditelj ili skrbnik dužan je isplaćivati alimentaciju za dijete dokle god se školuje, čak i nakon što napuni 18 godina. 

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je pred Općinskim sudom optužnicu protiv 48-godišnjeg Marija iz Peteranca kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece.

Drugim riječima, okrivljenog se sumnjiči da nije plaćao alimentaciju za kćer Petru, redovitu studenticu Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, iako ju je zakonski trebao uzdržavati nakon sklopljene nagodbe u lipnju 2019. godine, piše epodravina.

Uplatio samo tri rate u tri godine

Na nagodbi je dogovoreno da će otac Mario uzdržavanje plaćati 3000 kuna mjesečno, no u naredne tri godine, odnosno do svibnja ove godine, uplatio je samo tri rate alimentacije. Kako prenose, otac je uplatio ratu u srpnju 2019. godine 3000 kuna, i u kolovozu i rujnu 2020. godine, uplatio je posljednje dvije rate u iznosu od 4000 kuna, što znači da je kćer uskratio za 94 tisuće kuna u navedenom razdoblju.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Dvoje studenata tužilo sveučilište jer se i ovog semestra moraju cijepiti protiv koronavirusa

Nakon istraživanja, prikupljena je sva potrebna dokumentacija te su ispitani svjedoci, uključujući i oca i kćer. Petra je tada potvrdila samo tri uplate u tri godine, a nadodala je i kako otac s njom uopće više ne kontaktira. Uz to da je redovna studentica, Petra je napomenula da ima i zdravstvenih problema.

S druge strane, njen je otac dao izjavu da se ne osjeća krivim, da je nezaposlen i bolestan te da je iza sebe imao tešku godinu. Kada je sklopio sporazum sa svojom kćeri, radio je u Njemačkoj i imao dobra primanja, no dodao je da je tamo imao kredite i da je bio na bolovanju zbog kojeg je tada dobivao samo 2500 kuna.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Brucoš pobijedio na sudu: Iskoristio skripte s faksa i napisao 10 stranica dugu tužbu protiv stanodavca

"Kada sam s kćerkom sklopio sporazum radio sam u Njemačkoj, imao sam dobra primanja i zbog toga smo dogovorili da ću plaćati 3000 kuna. Svjestan sam svoje obveze te sam svoje dugovanje spreman podmiriti kada se zaposlim", kazao je Mario tijelom ispitivanja.

"Nije niti želio plaćati uzdržavanje"

S obzirom na predočene okolnosti, zamjenica općinske državne odvjetnice, Dijana Sabolić kazala je kako je optužnica protiv 48-godišnjaka opravdana i po zakonu osnovana.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Riješio 60 ispita u 20 mjeseci – završio na sudu: Fakultet tužio studenta jer jer PREBRZO diplomirao

"Slijedom izloženog, a polazeći od iskaza ispitanog svjedoka te dijelom i obrane okrivljenika, kao i sve prikupljene dokumentacije, nesporno proizlazi da okrivljenik kao otac Petre nije doprinosio njenom uzdržavanju, a na način kako je to uređeno pravomoćnom i ovršnom sudskom odlukom. Okrivljenik je bio svjestan da neplaćanjem iznosa uzdržavanja za kćerku, koju je po zakonu dužan uzdržavati, kćerki uskraćuje njeno pravo na uzdržavanje. Budući da okrivljenik nije plaćao uzdržavanje u skladu s pravomoćnom presudom, zaključuje se kako nije niti želio plaćati uzdržavanje", smatra tužiteljstvo.

vezano Tulum u studentskoj sobi Vijesti Tambura u 5 ujutro: Studentica iz Splita zbog glasne glazbe završila dvaput na sudu

Kako prenosi epodravina, sud je za okrivljenika tražio kaznu zatvora od 10 mjeseci, ali uvjetno. Ako okrivljenik ne počini novo kazneno djelo u naredne tri godine, kazna se neće izvršiti, s time da mu je sud izrekao posebnu obvezu putem koje bi otac u godinu dana od pravomoćne presude svojoj kćeri morao isplatiti sve zaostale dugove, odnosno 94 tisuće kuna.

izvor: epodravina.hr

Još vijesti