V.F. u Vijesti

Tragičan događaj potaknuo raspravu: Pokrenuta peticija da sveučilišta postanu pravno odgovorna za dobrobit studenata

Peticija pokrenula raspravu u parlamentu.

28. travnja 2023 12:55
Žele ravnopravnost za studente.

Žele ravnopravnost za studente. Foto: StockSnap via Pixabay

Studentica Natasha iz Nottinghama imala je samo 20 godina kada si je oduzela život u travnju 2018. Patila je od socijalne anksioznosti ipreminula je na dan kada je trebala održati prezentaciju u velikoj predavaonici na Sveučilištu Bristol. Sada se Natashin brat, Duncan Abrahart, bori za to da sveučilišta postanu pravno odgovorna za dobrobit studenata, prenosi BBC.

Duncan Abrahart bio je među aktivistima koji su se ranije okupili u Downing Streetu kako bi pozvali vladu da sveučilištima nametne zakonsku obvezu skrbi prema studentima. Peticija koju je postavila kampanja privukla je 128.293 potpisa, prešavši granicu od 100.000 potrebnih za pokretanje rasprave u parlamentu.

Žele da studenti postanu ravnopravni

U peticiji je stajalo: „Dužnost brige već postoji za osoblje i studente mlađe od 18 godina u visokom obrazovanju. Treba postojati jednaka dužnost brige za sve članove zajednice visokog obrazovanja. Tražimo samo ravnopravnost i zakonsku jasnoću o dužnosti skrbi za sve studente.“

Abrahart je rekao da želi da sveučilišta imaju odgovornost prema studentima. Međutim, mnoga su sveučilišta rekla da je nametanje zakonske obveze skrbi neizvedivo jer su studenti mlade odrasle osobe.

U odgovoru na peticiju, Odjel za obrazovanje rekao je: „Pružatelji usluga visokog obrazovanja već imaju opću dužnost paziti da ne nanose štetu svojim studentima svojim djelovanjem. Svjesni smo dubokog i dugotrajnog utjecaja koji samoubojstvo mlade osobe ima na njihovu obitelj i prijatelje, i znamo da među podnositeljima peticije ima onih koji su osobno iskusili ove razorne, tragične događaje. Međutim, mi smatramo da bi daljnje zakonodavstvo koje bi stvorilo zakonsku dužnost skrbi, tamo gdje takva dužnost već postoji, bilo nerazmjeran odgovor.“

Osobe na radnom mjestu imaju veća prava nego studenti

Abrahart je rekao: „Da sam 18-godišnjak i da sam odmah počeo raditi, bio bih zaštićen prema radnoj obvezi brige. Na sveučilištu to nemam. Postoji neposredna ravnopravnost između biti student koji je odrasla osoba i biti netko tko je na radnom mjestu i odrasla osoba. Ako sam na radnom mjestu, imat ću više zakonskih prava nego što ću ih ikada imati na sveučilištu.“

Prošle je godine obitelj Natashe Abrahart pokrenula pravni postupak protiv Sveučilišta u Bristolu prema dvije vrste zakona - Zakonu o jednakosti iz 2010. i također Zakonu o nemaru.

Dobili su svoj zahtjev prema Zakonu o jednakosti jer je njezin socijalni anksiozni poremećaj klasificiran kao nesposobnost (disability). Sudac je presudio da sveučilište nije napravilo razumne prilagodbe u načinu na koji je ona ocjenjivana kao dio njezinog kolegija. Međutim, izgubili su dio slučaja koji se odnosi na nemar jer sudac nije bio uvjeren da Sveučilište Natashi duguje dužnost brige. U njegovoj je presudi navedeno da „ne postoji zakon ili presedan koji utvrđuje postojanje takve obveze brige koju sveučilište ima prema studentu“.

Od tada Natashina obitelj vodi kampanju za promjenu zakona.

Sa Sveučilišta kažu da im je stalo do dobrobiti studenata

Glasnogovornik sveučilišta rekao je da izražava „sućut njezinim prijateljima i obitelji“ i da je naporno radio kako bi je podržao.

To je „uključivalo nuđenje alternativnih opcija za njezine procjene kako bi se ublažila tjeskoba s kojom se suočavala zbog predstavljanja svojih laboratorijskih nalaza svojim vršnjacima“.

„Svakom pojedinom članu osoblja duboko je stalo do dobrobiti naših studenata i, kao i na svim sveučilištima, pružamo širok raspon usluga pastoralne podrške kojima oni mogu lako pristupiti“, dodao je glasnogovornik.

Mentalno zdravlje je još uvijek tabuizirano, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Mnogi se boje da će se suočiti s nerazumijevanjem bližnjih ako priznaju da trebaju pomoć, a često osjećaju i sram. Međutim, mentalno zdravlje je jednako važno kao i tjelesno i treba o njemu voditi brigu. Ako si pod prevelikim stresom zbog obaveza na faksu ili bilo čega drugoga ili te muče depresija, tjeskoba i nemir, potraži pomoć. Često mislimo da naši problemi nisu dovoljno veliki ili značajni da bi zbog njih tražili stručnu pomoć, ali ni jedan takav problem ne bismo trebali ignorirati jer ni jedan nije beznačajan.

Izvor: BBC

Intervju koji ne želiš propustiti!

Još vijesti