V.K. u Nakon predavanja

Nikad im nije bilo gore: Na studente padaju dijelovi stropa, njih 40 dijeli wc…

Nacrt Zakona o obrazovanju smatraju netransparetnim i traže njegovo povlačenje.

7. lipnja 2022 12:59
I studenti i profesori ukazuju na velike probleme novog zakona

I studenti i profesori ukazuju na velike probleme novog zakona Foto: screenshot via Youtube@hayat.ba

Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta Sveučilišta u Sarajevu (SPUS) nedavno je progovorio o problemima s kojima se susreću studenti Sveučilišta u Sarajevu, ali je dao i način kako se to može riješiti: povlačenjem novog Zakona o obrazovanju.

"Studenti studiraju u možda najgorim uvjetima ikada", započinje Faruk za Hayat.ba, spominjući kako se unazad dvije godine dogodila iznimno velika šteta i za instituciju, ali i studente naglašavajući njihovo financijsko i psihičko stanje.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Studenti prosvjedovali jer ostaju bez hrane u domovima: 'Gladni smo iako sve plaćamo, tješe nas krumpirom…'

Zapušteno godinama

"Sami uvjeti u kojima studiraju i uvjeti u kojima žive u studentskim domovima su katastrofalni. Dijelovi stropa padaju po studentima, njih 40 dijeli toalet… Sve u svemu, studentski je standard na jednom nezapamćenom niskom nivou. Na žalost, kada god želimo razgovarati s nadležnima, uvijek dobijemo odgovor poput: 'Znate, to se zapuštalo već 20, 30 godina'. Ako nastavimo tako razmišljati, onda će se i za 10 godina reći: 'Pa znate, to se zapuštalo 40 godina", kazao je Dević.

Studentima je teško i zbog promjene zakona, zbog promjene pravila po kojima studiraju. "Ovo je definitivno stanje koje studentima ne odgovara za kvalitetan studij", kaže Faruk i spominje kako se trenutnoj Ministrici obrazovanja Nikolić zamjera način donošenja zakona kojeg studenti smatraju netransparentnim.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Studenti se žale na nikad lošije stanje: Zavirite u najtužniji studentski dom u regiji [VIDEO]

Nacrt Zakona o visokom obrazovanju u središtu je pažnje još od prošle godine, kada se desetina profesora i asistenata sa Sveučilišta u Sarajevu pobunila na isti. Prije akademskih radnika, Studentski je parlament bio prvi koji je negodovao zbog sadržaja Nacrta.

Kako su akademici naveli u svojem priopćenju, ima nekoliko "kritičnih mjesta" u Nacrtu. Osim što isti nije usuglašen s normama Europske unije, akademici smatraju da je "vođen principima komercijalizacije i novog javnog menadžmenta u obrazovanju", te među ostalim, navode da se u Nacrtu ne predviđa da se nastavnici i suradnici vrednuju kroz rad u nastavnom procesu.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Kupovina ispita: Svaki drugi student smatra da na fakultetu ima korupcije, evo na kojima

"Ovakvog odnosa prema studentima nije bilo ni u komunističkim režimima"

Kako Dević kaže, ovim se zakonom "grubo krše stečena prava studenata za koje su se oni teško izborili 2017. godine", kada se donosio novi Zakon o visokom obrazovanju.

Nakon komentara ministrice Nikolić raspoloženje studenata dodatno se pogoršalo. Ona je naime, u jednom intervjuu, na pitanje može li se kroz zakone udovoljiti studentskim zahtjevima, kazala da će ona na ove argumente vrlo rado pronaći razloge zašto da se tim zahtjevima ne udovolji.

Dević je na ovu izjavu komentirao da ni u komunističkim režimima nije bilo takvog odnosa prema studentima.

vezano Slika nije pronađena Karijera Ima dvije diplome sa samo 22 godine: 'Spremanje ispita mi je bilo najjednostavnije'

"U tim komunističkim režimima su imali puno manje prava nego u demokratskim, no ni tada nije bilo ovakvog nepoštovanja. Ovo je izjava koja je ponižavajuća za sve studente i koja pokazuje suštinu odnosa kojeg ima ministarstvo s Nikolić na čelu prema studentima", kazao je oštro.

vezano Nezadovoljan stanjem u zemlji, razmišlja o odlasku... Vijesti Student Dino poručio: 'Planiram otići iz zemlje, ne želim se baviti rektalnim alpinizmom'

Traže povlačenje cijelog Zakona

Za sam kraj, Dević daje prijedlog da se novi nacrt Zakona o visokom obrazovanju povuče jer kako kaže, samo šteti studentima.

"To je Zakon koji je u svom temelju počeo na lošim stvarima. Zbog ovog zakona je već jedna ministrica dala ostavku, premijer je to tada povukao s Dnevnog reda. Malo su sačekali da se promjeni politička situacija i onda da bi ponovno, ali na vrlo netransparentan način, pokušali su provesti ovaj zakon. Na žalost, ni profesori nisu znali da se ovaj zakon vrti u pozadini svih procesa, mi smo alarmirali javnost da se događaju ovakve zakulisne radnje i ne vidimo neko rješenje ovog problema. Ovaj zakon je loš po svakom segmentu i jedino je rješenje njegovo povlačenje“, kazao je za kraj Faruk.

izvor: hayat.ba

Još vijesti