L.B. u Vijesti

Nakon plaćanja računa, studentima ostane – gotovo ništa?! Može li se preživjeti s 800 kuna mjesečno?

Svi koji su ikad turistički posjetili Veliku Britaniju znaju koliko je skupo živjeti ondje.

21. studenog 2022 13:43
Studentica uči u hladnoj prostoriji.

Studentica uči u hladnoj prostoriji. Foto: Lysenko Andrii via Shutterstock

Sve većim troškovima života i smještaja svjedoče i studenti u Velikoj Britaniji kojima nakon plaćanja računa ostane nešto više od ništa, čime bi trebali „pokrpati kraj s krajem”.

Kako pokazuje novo istraživanje NUS-a (National Union of Students), gotovo polovina studenata u ovoj zemlji raspolaže s manje od 870 kuna mjesečno nakon plaćanja računa i stanarine, a više od četvrtine njih za mjesec dana života ima otprilike 400 kuna.

Manjak novca negativno utječe na mentalno zdravlje

Anketa NUS-a dalje je pokazala da više od 90 posto studenata smatra da im trenutna kriza stanovanja negativno utječe na mentalno zdravlje, tvrde da su zbog toga tjeskobni i depresivni, imaju problema sa spavanjem i brinu o tome kako se prehraniti, piše The Tab.

Također, generalan stav mladih je da tamošnja vlada ne čini dovoljno kako bi pomogla studentima usred gospodarske krize i inflacije koju osjeća cijeli svijet.

Gotovo 70 posto ispitanika izjavilo je da su im troškovi stanovanja, uključujući stanarinu i režije, poskupjeli, a čak polovina ovih bila je detaljnija i izjavila da im je ove godine stanovanje skuplje za više od 20 funti (što je otprilike 170 kuna) tjedno.

Štede na izlascima, hrani, grijanju čak i higijeni

Tri četvrtine mladih manje se druži i izlazi kako bi uštedjeli novac, a mnogi „šparaju“ i na garderobi, hrani, grijanju pa čak i higijenskim potrepštinama.

Jedan student požalio se da manje jede jer ni ne može priuštiti više, zbog čega je „depresivan, umoran i iscrpljen“.

Drugi je pak izjavio da mu „krpanje kraja s krajem” izaziva stres. „Nema više ‛lijepog’ dijela života, uglavnom se život svodi na svakodnevni obrok tjestenine, šetnje do mjesta na koja idem i izbjegavanje društvenih događanja i proslave praznika jer mi je to postalo financijski nedostižno“, požalio se.

izvor: thetab.com

vezano Hladna zima u krevetu Vijesti Student spava u „hudici“ i ispod dva pokrivača jer odbija plaćati račune za grijanje

vezano Kafić u sklopu kampusa Borongaj digao je cijene napitaka... Nakon predavanja Kava u ovom SC-ovom kafiću 'skočila' sa 7 na 13 kuna: 'Više me drži adrenalin kad vidim cjenik nego kofein iz kave!'

vezano Prizor iz grada zagreba Vijesti Postaju li stanovi preskupi za mlade? Zbog astronomskih cijena, studenti 'podstanari' napuštaju fakultete

Još vijesti