L.B. u Vijesti

Nakon plaćanja računa, studentima ostane – gotovo ništa?! Može li se preživjeti s 800 kuna mjesečno?

Svi koji su ikad turistički posjetili Veliku Britaniju znaju koliko je skupo živjeti ondje.

21. studenog 2022 13:43
Studentica uči u hladnoj prostoriji.

Studentica uči u hladnoj prostoriji. Foto: Lysenko Andrii via Shutterstock

Sve većim troškovima života i smještaja svjedoče i studenti u Velikoj Britaniji kojima nakon plaćanja računa ostane nešto više od ništa, čime bi trebali „pokrpati kraj s krajem”.

Kako pokazuje novo istraživanje NUS-a (National Union of Students), gotovo polovina studenata u ovoj zemlji raspolaže s manje od 870 kuna mjesečno nakon plaćanja računa i stanarine, a više od četvrtine njih za mjesec dana života ima otprilike 400 kuna.

Manjak novca negativno utječe na mentalno zdravlje

Anketa NUS-a dalje je pokazala da više od 90 posto studenata smatra da im trenutna kriza stanovanja negativno utječe na mentalno zdravlje, tvrde da su zbog toga tjeskobni i depresivni, imaju problema sa spavanjem i brinu o tome kako se prehraniti, piše The Tab.

Također, generalan stav mladih je da tamošnja vlada ne čini dovoljno kako bi pomogla studentima usred gospodarske krize i inflacije koju osjeća cijeli svijet.

Gotovo 70 posto ispitanika izjavilo je da su im troškovi stanovanja, uključujući stanarinu i režije, poskupjeli, a čak polovina ovih bila je detaljnija i izjavila da im je ove godine stanovanje skuplje za više od 20 funti (što je otprilike 170 kuna) tjedno.

Štede na izlascima, hrani, grijanju čak i higijeni

Tri četvrtine mladih manje se druži i izlazi kako bi uštedjeli novac, a mnogi „šparaju“ i na garderobi, hrani, grijanju pa čak i higijenskim potrepštinama.

Jedan student požalio se da manje jede jer ni ne može priuštiti više, zbog čega je „depresivan, umoran i iscrpljen“.

Drugi je pak izjavio da mu „krpanje kraja s krajem” izaziva stres. „Nema više ‛lijepog’ dijela života, uglavnom se život svodi na svakodnevni obrok tjestenine, šetnje do mjesta na koja idem i izbjegavanje društvenih događanja i proslave praznika jer mi je to postalo financijski nedostižno“, požalio se.

izvor: thetab.com

vezano Hladna zima u krevetu Vijesti Student spava u „hudici“ i ispod dva pokrivača jer odbija plaćati račune za grijanje

vezano Kafić u sklopu kampusa Borongaj digao je cijene napitaka... Nakon predavanja Kava u ovom SC-ovom kafiću 'skočila' sa 7 na 13 kuna: 'Više me drži adrenalin kad vidim cjenik nego kofein iz kave!'

vezano Prizor iz grada zagreba Vijesti Postaju li stanovi preskupi za mlade? Zbog astronomskih cijena, studenti 'podstanari' napuštaju fakultete