V.F. u Vijesti

Student spava u „hudici“ i ispod dva pokrivača jer odbija plaćati račune za grijanje

Ne želi plaćati visoke račune za grijanje. Umjesto toga odabrao je metodu smrzavanja.

8. studenog 2022 10:51
Hladna zima u krevetu

Hladna zima u krevetu Foto: Oksana Klymenko vis Shutterstock

Nakon sage s grijanjem u studentskim domovima, zagrebački studenti će imati suosjećanja s ovim britanskim kolegom koji je prisiljen spavati u majici s kapuljačom, ispod dva pokrivača kako bi izbjegao plaćanje računa za grijanje.

Joe Davies je 27-godišnji doktorand iz Velike Britanije koji za zaštitu od hladnoće koristi debeli poplun. Iako tvrdi da mu ni izdašni prekrivač nije dovoljan da preživi zimu, svejedno je ustrajan u svojoj namjeri da ove zime neće potrošiti ni kunu za grijanje.

„Shvatio sam da moji računi za struju rastu i rastu, stvarno brzo. Prvo sam mislio da je to slučajno, ali to se nastavilo događati i shvatio sam da moja ušteđevina pada i pada“, požalio se Joe.

Cijene grijanja u Velikoj Britaniji su vrtoglavo porasle, a ovaj student je odlučio radije živjeti u hladnom domu, nego trošiti svoju ušteđevinu.

„Sada obično idem u krevet u najmanje dva sloja odjeće, obično u majici s kapuljačom. Imam lijepi, debeli poplun, ali ni to nije dovoljno jer postaje hladnije. Ja i moj cimer smo razgovarali o tome da kupimo više pokrivača. Pod stresom smo zato što sve planiramo tjedan ili dva tjedna unaprijed kako bismo shvatili hoćemo li se moći osjećati ugodno“, priznao je.

Ušteđevinu za liječenje potrošio na račune za grijanje

Možda se čini malo ludo. Provesti zimu bez grijanja, svakako je radikalan potez osobe koja želi uštedjeti novac. Štoviše, mnogi bi rekli da je ekstreman i nehuman. Međutim, Joeova frustracija rastom cijena grijanja je i više nego opravdana jer je ušteđevinu koju je dosad potrošio na grijanje čuvao za plaćanje liječenja.

Kako je pojasnio za MyLondon, potrošio je više od osam tisuća kuna na dijagnozu ADHD-a. Rekao je kako mu je hitno bila potrebna dijagnoza stanja, što nije mogao riješiti unutar sustava javnog zdravstva jer se našao na listi čekanja dugoj devet mjeseci. Zato je bio prisiljen potražiti pomoć kod privatnog liječnika.

Dodaje kako se zbog visokih cijena grijanja ne mora samo pokrivati s nekoliko pokrivača dok spava, nego također doživljava i veliki stres kod planiranja financija.

Bijesan zbog gubitka svoje ušteđevine kako bi pokrio račune za grijanje, 27-godišnjak se aktivirao u civilnom sektoru te je danas predstavnik organizacije Don't Pay UK, organizacija koja poziva na vraćanje fiksne gornje granice cijene energenata na razine prije aktualne krize.

Joe smatra da će se kriza „samo pogoršati“ i kaže da je poduzimanje mjera jedini način da se postigne pošten dogovor za Britance koji se bore s energetskim siromaštvom.

Još vijesti