V.K. u Postani student

Na ovim sveučilištima brucošima nude desetke tisuća kuna: Plaćaju prijevoz, nagrađuju odlikaše, nude školarine...

Neka sveučilišta odlučila su se za ultimativni mamac kad su brucoši u pitanju: nude im lijepe svote da studij upišu baš kod njih.

26. srpnja 2022 12:24
Sveučilište u Edinburghu

Sveučilište u Edinburghu Foto: shutterstock by Edinburghcitymom

Sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu svojim studentima naplaćjuju pozamašne školarine na godišnjoj razini jer im je to glavni izvor financiranja.

Podsjetimo, pisali smo o mladoj diplomiranoj studentici koja je demonstrativno na dodjeli diploma na haljini nosila natpis "Želim povrat novca" jer je dvije od tri godine provedene na prestižnom fakultetu Central Saint Martins provela kod kuće i na Zoomu, a morala je platiti školarinu u iznosu od 9 tisuća funti svake godine.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Atraktivna Škotska želi što više studenata iz Europe: Dođite i studirajte - besplatno

"Sjeverno od granice"

S druge strane, postoje sveučilišta koja doslovno plaćaju maturantima da upišu fakultete upravo kod njih. Kako piše The Tab, nekolicina sveučilišta u Škotskoj nude studentima iz Ujedinjenog Kraljevstva i izvan Škotske na desetke tisuća funti stipendije kako bi privukli mlade ljude da studiraju "sjeverno od granice".

Sveučilište Heriot-Watt u Edinburghu nudi brucošima 1500 funti (nešto iznad 13 tisuća kuna) unaprijed za "putne troškove", a Sveučilište Dundee će ponuditi stipendiju od 3000 funti godišnje (26.630 kuna), uz stipendiju od još dodatnih 2000 funti (17.753 kune) za prvu godinu studija.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Egzodus profesora – čak dvije trećine sveučilišnog osoblja razmišlja o otkazu: 'Ovo je tempirana bomba koja otkucava'

Sveučilište Aberdeen, Sveučilište Edinburgh Napier i Sveučilište Strathclyde također nude financijske poticaje svima koji upišu upravo njihove studijske programe . Inače, škotski studenti ne plaćaju školarinu u Škotskoj i zbog toga postoji ograničenje broja mjesta za škotske studente. Spomenuta se sveučilišta oslanjaju na studente iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koji plaćaju uobičajenih 9,250 funti (82.110 kuna), kao i na međunarodne studente po pitanju svog financiranja.

Međutim, pad broja prijava studenata iz Europske unije zbog Brexita natjerao je škotska sveučilišta u ove pokušaje kako bi mogli popuniti jaz u svojem proračunu.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Vlada ove zemlje olakšava studentima pogođenima pandemijom: Nude im 170 milijuna kuna pomoći tijekom ljeta

Stipendije još i više ako je uspjeh bio bolji

Paralelno s tim, sveučilišta koja su dijelom takozvane "Russell grupacije" pooštrila su kriterije za prijem ove akademske godine jer nastoje prilagoditi broj studenata nakon dvije godine inflacije izvrsnih studenata zbog pandemije.

Udio prijava na sveučilišta Russell grupe je sa prošlogodišnjih 60,5 posto ove godine pao na 55,1 posto ove godine. "Škotska sveučilišta ove godine imaju priliku bez presedana, ali veliki su pobjednici studenti koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu južno od granice", rekla je Lucy Everest, globalna operativna direktorica na Sveučilištu Heriot-Watt.

Kako pišu, što su studenti spremniji otići sjevernije u Škotsku, to su stipendije unosnije, a ako su budući brucoši bili odlični na maturi i u srednjoj školi, stipendije su još veće. Uz spomenuti Dundee, na Sveučilištu Aberdeen za izvrstan prosjek na maturi i uspjeh u srednjoj, ovo sveučilište nudi stipendiju od 5000 funti za narednu akademsku godinu, što je više od pola cijele njihove školarine.

vezano Slika nije pronađena Karijera Studenti nude genijalnu uslugu: Šalju volontere koji će vas noću nakon izlaska sigurno dopratiti do kuće

"Postoje financijski poticaji za privlačenje studenta koji žele ići dalje i razmatraju studiranje na škotskim sveučilištima, koja su ionako već privlačna studentima koji žive kod kuće i ne plaćaju školarinu", kazala je Lucy Everest i naglasila da su putni troškovi koje nudi njeno sveučilište Heriot-Watt vrlo privlačni studentima, posebice zbog podizanja troškova života i krize koja je zahvatila svijet.

izvor: thetab.com

Još vijesti