L.B. u Vijesti

Sveučilište studente smjestilo u crkvu da tamo slušaju predavanja

Zbog preuređenja kampusa Sveučilišta u Glasgowu, studenti predavanja slušaju u obližnjoj crkvi.

28. rujna 2022 11:01
Predivno zdanje sveučilišta datira na sam kraj 19. stoljeća.

Predivno zdanje sveučilišta datira na sam kraj 19. stoljeća. Foto: lennystan via Shutterstock

Prije nekoliko dana tamošnji su mediji izvijestili da Sveučilište u Glasgowu za potrebe održavanja predavanja unajmljuje prostorije kina. I iako su studenti ovaj potez okarakterizirali "egzotičnim", nisu ni sanjali da će predavanja slušati na još neobičnijem mjestu.

Prekapacitirano sveučilište

Naime, ovo sveučilište predavanja održava i u crkvi Wellington u kojoj su organizirana predavanja za studente svih godina, a čini se da će tako i ostati, barem do Božića.

vezano Vrijedi li na kraju toliko diploma? Većina misli da ne! Akademska četvrt Više od polovine ispitanih misli da je studiranje preskupo za ono što dobiju na fakultetu

Potez je ovo koji mnogi studenti kritiziraju, jednako kao i preveliku upisnu kvotu te apel studentima, koji je nedavno stigao baš s ovog Sveučilišta, da razmisle o pauziranju ili ispisivanju godine studija, ako dosad već nisu našli smještaj u vlasitom aranžmanu, jer im isto ne može ponuditi prekapacitirano Sveučilište.

Crkva se nalazi u blizini sveučilišne knjižnice i kampusa, a datira otprilike u isto vrijeme kao i sama zgrada Sveučilišta, koja je također izgrađena krajem 19. stoljeća, piše The Tab.

Crkva Wellington u kojoj se održavaju predavanja. Crkva Wellington u kojoj se održavaju predavanja. Foto: Sergii Figurnyi via Shutterstock

Kolegiji koje studenti slušaju u crkvi uglavnom se tiču politike i psihologije.
Studentica druge godine, Evan, koja studira dvopredmetni studij, za tamošnje je medije izjavila da zbog rasporeda i predavanja koja se "naslanjaju" jedno na drugo, na tvrdim, drvenim klupama mora sjediti puna dva sata.

Logistički problemi: nemaju besplatni internet, klupe su tvrde, red pred ulazom dugačak

Osim toga, tvrdi da se više studenata spaja na jedan hotspot kako bi imali pristup internetu jer u crkvi nemaju pristup besplatnom sveučilišnom WiFi-ju pa troše svoj podatkovni promet, a kad je vani sunčano, svjetlost koja ulazi kroz crkvene vitraje i pada na zaslone računala, smanjuje vidljivost onoga što čitaju na ekranima.

"Super što kao međunarodni student godinu plaćam 19.000 funti. Za ovo", kazala je.

Drugi su pak studenti ipak pozitivniji, što se ovog neobičnog iskustva studiranja tiče i smatraju ga poprilično cool. "Bio je to neočekivan potez, ali zanimljiv preokret", smatra ovaj student.

vezano Nemaju kuda Vijesti Nikad gora kriza studentskog smještaja: Sveučilišta nemaju kamo smjestiti brucoše

Drugi studenti tvrde da u crkvi nije prehladno, ali napominju da postoje drugi logistički problemi sa zgradom. Osim što je na crkvenim klupama premalo mjesta za položiti knjige ili otvoriti prijenosno računalo, požalili su se i na dugačke redove za ulazak u crkvu u koju stane do tisuću osoba, ali postoji samo jedan ulaz za sve.

Na mrežnim stranicama crkve moguće je pročitati da se crkva, osim za predavanja, i dalje koristi za služenje mise, a na klupama se svo vrijeme nalaze i primjerci Biblije.

"Plan aktualnog preuređenja Sveučilišta predviđa novi suvremeni centar za učenje i napredni centar za istraživanja, uz postojeće kapacitete za učenje i održavanje predavanja. U međuvremenu, dok preuređenje traje, za održavanje predavanja studentima koristimo i nekoliko kapaciteta u blizini kampusa", kazali su sa Sveučilišta u Glasgowu.

izvor: thetab.com

Još vijesti