Taylor Swift

Odvjetnici pop zvijezde Taylor Swift prijete pravnim postupkom protiv studenta koji je putem društvenih mreža pratio koliko često Taylor Swift koristi mlažnjak i koliko ugljičnog otiska zbog toga ostavlja, a fanovi pjevačice osuđuju pravni postupak kao nepotreban.

Odvjetnici Taylor Swift su poslali pismo Jacku Sweeneyju, studentu Sveučilišta Centralne Floride, koji vodi nekoliko računa na društvenim mrežama prateći korištenje privatnog zrakoplova Taylor Swift i drugih javnih osoba.

Student Jack Sweeney je godinama vodio račune na društvenim mrežama kako bi pratio korištenje mlažnjaka javnih osoba i mjerio njihov ugljični otisak. Sweeneyjevo izvještavanje, koje koristi javno dostupne podatke Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) i emitirane signale iz zrakoplova, naširoko je hvaljeno i 21-godišnjaka je odvelo na Forbesovu ljestvicu „30 ispod 30“, prenosi The Guardian.

Apsolutna teen ikona Kako potaknuti mlade da izađu na izbore? Potpredsjednik Europske komisije vidi rješenje u Taylor Swift

Ali u prosincu su odvjetnici Taylor Swift iz odvjetničke tvrtke Venable sa sjedištem u Washingtonu optužili Sweeneyja za „uhođenje i uznemiravanje“ zbog njegovog praćenja.

Informacije o korištenju mlažnjaka su javno dostupne

„Iako je ovo možda igra za vas ili put za koji se nadate da će vam donijeti bogatstvo ili slavu, to je pitanje života ili smrti za našeg klijenta“, napisala je Katie Wright Morrone u pismu.

Swift je posljednjih godina imala posla s nekoliko uhoda. Tako je 33-godišnji muškarac prošlog mjeseca optužen za uhođenje i uznemiravanje nakon što se nepredvidivo ponašao u blizini pjevačičine kuće u New Yorku.

Morrone je dodala da ne postoji „nikakav legitiman interes niti javna potreba za ovim informacijama, osim za uhođenje, uznemiravanje i vršenje dominacije i kontrole“.

Apsolutna teen ikona Je li ovo moguće? Fanovi Taylor Swift skakanjem na koncertu izazvali potres

Kada su ga upitali o pismu, Tree Paine, glasnogovornik pjevačice, rekao u izjavi: „Ne možemo komentirati nikakvu policijsku istragu koja je u tijeku, ali možemo potvrditi da vrijeme uhođenja ukazuje na povezanost. Njegovi vam postovi točno govore kada i gdje će ona biti.“

Paine je ranije rekao da su kritike s kojima se Swift suočava zbog korištenja privatnog zrakoplova netočne jer često posuđuje mlažnjak drugima na korištenje. Swift je također kupila više od dvostrukog iznosa ugljičnih kredita potrebnih za nadoknadu korištenja privatnog zrakoplova za svoju turneju Eras Tour, rekao je Paine.

Fanovi razočarani

Sweeney je za Post rekao da je pismo Swiftina odvjetničkog tima vjerojatno bilo taktika zastrašivanja i da je stiglo tek nakon negodovanja javnosti s kojim se Swift suočila zbog utjecaja korištenja privatnog zrakoplova na okoliš. Dodao je da su sve informacije o njezinoj aktivnosti bile javno dostupne, a ne potpuna slika o tome gdje bi Swift mogla biti u bilo kojem trenutku, slično objavljenom rasporedu koncerata.

Obožavatelji pjevačice također su osudili pismo pravnog tima kao „okrutno“.

„Stvarno sam razočaran. Ovo je tako okrutan potez. To je javna informacija koja je već vani, ona ne može puno učiniti, ali prijetiti studentu zbog ovoga jednostavno je okrutno“, napisao je jedan obožavatelj na Redditu.

Ponuda koja se ne propušta! Fan Taylor Swift prodaje korištene kontaktne leće koje su „vidjele“ njezin koncert: Cijena je prava sitnica

„Sretno s tužbom nekoga zbog javne informacije“, komentirao je drugi korisnik Reddita.

Okršaj s Elonom Muskom

Sweeney se prije svađao s milijarderom Elonom Muskom nakon što je koristio automatizirane račune na Twitteru/X za praćenje aktivnosti Muskovog privatnog zrakoplova.

Sweeney je rekao Musku da će prestati objavljivati lokaciju privatnog zrakoplova samo ako mu Musk plati 50.000 dolara. Musk je kasnije ukinuo njegov račun kada je preuzeo X 2022., nazvavši ga „sigurnosnim rizikom“ za njega i njegovu obitelj.

Nedavno su Facebook i Instagram onemogućili Sweeneyjeve račune na društvenim mrežama koji prate aktivnosti privatnog zrakoplova Taylor Swift, tvrdeći da krše pravila o privatnosti.

Taylor Swift tuži studenta privatni zrakoplov ugljični otisak jack sweeney

Još vijesti