M. P. u Vijesti

Blokirala je vrata norveškog ministarstva financija: Trenutak kad je privedena mlada aktivistica Greta Thunberg

S ostalim aktivistima tražila je uklanjanje vjetroturbina s pašnjaka sobova

3. ožujka 2023 15:40
Greta blokirala vrata norveškog ministarstva financija,

Greta blokirala vrata norveškog ministarstva financija, Foto: Greta Thunberg/Instagram

Greta Thunberg mlada je švedska aktivistica za zaštitu okoliša, tijekom prosvjeda u Oslu blokirala je vrata norveškog ministarstva financija, a policajci su ju podigli s tla i nakratko priveli skupa s ostalim aktivistima, prenosi telegram.hr.

Aktivisti i prosvjednici izazvali su krizno stanje unutar vlade, a isto tako su otkazali službeni put norveškog ministra energetike. Tisuće prosvjednika uzvikivalo je slogane, Greta je uz sebe držala zastavu domorodačkog naroda „Sami“ i tvrdila da je Norveška počinitelj zločina kršeći ljudska prava

 

 

S ostalim aktivistima tražila je uklanjanje vjetroturbina s pašnjaka sobova u Norveškoj, a posljednjih nekoliko dana blokirali su pristup vladinim zgradama. Norveški vrhovni sud 2021. godine presudio je da dvije vjetroelektrane izgrađene u središnjoj Norveškoj krše međunarodne konvencije, ali nakon 16 mjeseci turbine su svejedno bile u pogonu. Uzgajivači sobova izrazili su nezadovoljstvo jer vjetroelektrane remete mir prirode i plaše njihove životinje, piše na telegram.hr.

Kako prenosi Telegram, Ministarstvo energetike tvrdi da su turbine i dalje pravna dilema, unatoč presudi Vrhovnog suda. S obzirom na navedenu situaciju, vlasti se nadaju kompromisu, ali tvrde da bi mogla proći još jedna godina dok se ne donese nova odluka u vezi ovog slučaja. 

Još vijesti