V.F. u Vijesti

TikTok mora platiti više od 12 milijuna funti zbog ilegalnog korištenja podataka djece

Mlađi od 13 godina ne bi smjeli koristiti TikTok.

6. travnja 2023 13:29
Čak 1,4 milijuna djece mlađe od 13 godina koristi TikTok.

Čak 1,4 milijuna djece mlađe od 13 godina koristi TikTok. Foto: Antonbe via Pixabay

TikTok je kažnjen s 12,7 milijuna funti zbog nezakonite obrade podataka 1,4 milijuna djece mlađe od 13 godina koja su koristila njegovu platformu bez pristanka roditelja, priopćio je britanski nadzornik podataka.

Povjerenik za informiranje rekao je da je videoaplikacija u vlasništvu Kine učinila „vrlo malo, ako i ništa“ kako bi provjerila tko koristi platformu i uklonila maloljetne korisnike, unatoč internim upozorenjima da tvrtka krši vlastite odredbe i uvjete.

„Naši nalazi su bili da TikTok nije činio dovoljno da spriječi mlađe od 13 godina da pristupe njihovoj platformi, nisu činili dovoljno kada su postali svjesni mlađih od 13 da ih se riješe, i nisu činili dovoljno da otkriju mlađe od 13”, rekao je britanski regulator John Edwards za The Guardian u utorak.

Gotovo milijun i pol djece mlađe od 13 godina koristi TikTok

Kazna Ureda povjerenika za informiranje (ICO) dolazi tjednima nakon što je aplikacija zabranjena na telefonima britanske vlade zbog sigurnosnih razloga.

Sam TikTok svojim odredbama i uvjetima zabranjuje osobe mlađe od 13 godina. Neuspjeh u provođenju dobnih granica doveo je do toga da „do 1,4 milijuna britanske djece“ mlađe od 13 godina koristi platformu od 2020., procjenjuje ICO.

„Bila je cijela hrpa stvari koje su mogli napraviti, a nisu“, rekao je Edwards. „Sve što je bilo potrebno bila je samopotvrda da je podnositelj zahtjeva stariji od 13 godina, klikom na kućicu bez potvrde, bez dodatnih provjera. Shvaćamo da sada postoji znatno više kontrola i ravnoteža za otkrivanje takve stvari.”
Istraga ICO-a otkrila je da je interno izražena zabrinutost, ali da TikTok nije reagirao „adekvatno“.

Kazna im je smanjena ispod polovine

„TikTok je platforma za korisnike od 13 i više godina. Puno ulažemo kako bismo spriječili pristup platformi mlađima od 13 godina, a naš tim za sigurnost od 40 tisuća ljudi radi 24 sata na dan kako bi platforma bila sigurna za našu zajednicu. Iako se ne slažemo s odlukom ICO-a, koja se odnosi na period od svibnja 2018. do srpnja 2020., zadovoljni smo što je kazna koja je danas najavljena smanjena ispod polovine iznosa predloženog prošle godine. Nastavit ćemo razmatrati odluku i razmatramo sljedeće korake”, rekao je glasnogovornik TikToka.

TikTok je naglasio da je promijenio svoju praksu od razdoblja koje je ICO istraživao. Sada, web-mjesto koristi više signala od dobi koju je korisnik sam proglasio kada pokušava odrediti koliko ima godina, uključujući obuku svojih moderatora za prepoznavanje maloljetnih računa i pružanje alata za roditelje da zatraže brisanje svojih računa maloljetne djece.

Ovo im nije prva kazna

Optužbe također prethode uvođenju ICO-ovog „dobno prilagođenog kodeksa dizajna“, koji navodi još stroži skup pravila kojih se platforme trebaju pridržavati pri rukovanju osobnim podacima djece.

Godine 2019. Američka savezna komisija za trgovinu kaznila je TikTok s 5,7 milijuna dolara zbog sličnih praksi. Ta novčana kazna, rekordna u to vrijeme, također je naplaćena TikToku za nepropisno prikupljanje podataka od djece mlađe od 13 godina.

Izvor: The Guardian

Još vijesti