P.S. u Vijesti

Top 10 hrvatskih gradova koji dijele najveći iznos studentskih stipendija – nalazi li se i tvoj grad na popisu?

Istraživanje je provedenu na temelju podataka iz svih hrvatskih gradova, čak njih 128.

17. travnja 2023 14:00
Novac u novčaniku.

Novac u novčaniku. Foto: Irina Shatilova via Shutterstock

Gotovo svi natječaji za studentske stipendije u tekućoj, 2022./2023., akademskoj godini su gotovi! Studentske stipendije mnoge studente izvlače iz loših i nepovoljnih financijskih situacija, ali dobro dođu i onima kojima financije ne predstavljaju problem.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, sve više hrvatskih gradova i općina raspisuje natječaje kojima dodjeljuju novčana sredstva studentima i učenicima, pa je ta stavka postala nezaobilazan plan njihovih Proračuna za svaku iduću, novu godinu.

Portal Gradonačelnik.hr proveo je zanimljivo istraživanje u kojem su obuhvatili podatke iz svih hrvatskih gradskih uprava, kako bi došli do rezultata koji od svih tih gradova dodjeljuje najviše stipendija za studente i učenike.

Došli su do zanimljivih rezultata koji pokazuju da se na popisu 10 gradova koji dodjeljuju najviše nalaze čak i četiri hrvatska grada koji površinom i brojem stanovnika spadaju u kategoriju malih gradova. Uz to, na popisu se nalazi i pet gradova srednje veličine, što znači da je najmanje onih velikih, kojih je samo troje, u odnosu na ostatak popisa.

Gradonačelnik.hr je osim ovih informacija izdvojio i iznose svakog grada ponaosob kojeg dodjeljuju studentima, a bilo je očekivano kako će se na prvom mjestu naći Grad Zagreb, s obzirom na veličinu, broj stanovnika, ali i zagrebačkih studenata.

Tako da prema njihovom istraživanju, izdvajamo popis 10 hrvatskih gradova koji su izdvojili najviše novčanih sredstava za svoje studente:

1. Grad Zagreb – 504,38 eura

2. Umag – 500,00 eura

3. Knin – 265,45 eura

4. Makarska – 265,00 eura

5. Vodnjan – 250,00 eura

6. Koprivnica – 240,00 eura

7. Poreč – 212,37 eura

8. Obrovac – 212,36 eura

9. Benkovac – 200,00 eura

10. Hvar – 200,00 eura

Iznosi navedeni na popis predstavljaju maksimalan iznos stipendije po studentu u tim gradovima. Naravno, svaki natječaj za stipendije ima različite kategorije koje imaju i različite iznose, zato su obuhvaćeni oni najveći, neovisno o kategoriji u koju pripadaju.

Kako navode, hrvatski gradovi će u tekućoj akademskoj i školskoj godini svojim studentima i učenicima podijeliti 17.896.335,00 eura novčanih sredstava iz vlastitih Proračuna.

izvor: gradonacelnik.hr

 

Još vijesti