V.F. u Vijesti

Trebaju li fakulteti osigurati parkirna mjesta za studente? Sveučilište Sjever ogradilo parking, studenti nemaju gdje parkirati

Dolazi i do sukoba između stanara i studenata.

2. studenog 2022 10:56
Parkirno mjesto

Parkirno mjesto Foto: Merrymuuu, Shutterstock/Shutterstock

Sveučilište Sjever iznenadilo je stanare u POS naselju Jalkovečka u Varaždinu nakon što je ogradilo javni parking, prenosi Varaždinski.hr. Udruga stanara žalila se na velike gužve kod parkiranja jer je Sveučilište Sjever zatvorilo javna parkirališna mjesta dvjema rampama.

„Jedna rampa je sa strane ulice Jurja Križanića, već dugo vremena, a druga strana ulice 104. brigade HV od nedavno. U katastru su to čestice s brojevima 2989/1 i 2989/59 i obje su u vlasništvu Grada Varaždina, dakle svih nas. Objašnjenje Sveučilišta je da su ogradili mjesta za svoje djelatnike“, rekli su stanari POS-a.

Što sa studentima koji dolaze na predavanja automobilima? Udruga stanara kaže da često izbijaju rasprave između stanara i studenata jer studenti sada više nemaju gdje parkirati pa automobilima zauzimaju prostor oko stambenih zgrada.

„Studenti se moraju snalaziti kako znaju i umiju pa parkiraju poprijeko ili oko stambenih zgrada gdje nastaju sukobi sa stanarima. Dakle, netko je, kako se kaže, ubio kravu zbog jedne šnicle. Sveučilište neka osigura parking za svoje članove, a stanari su kupili stanove i 1,5 PM po stanu prema zakonu“, kažu iz udruge stanara.

Postavlja se pitanje je li Sveučilište uopće smjelo ograditi prostor koji je javan, a ne njihov i zašto onda parkiranje automobila nije dozvoljeno i studentima koji su sada „izvisili“.

„Je li Sveučilište Sjever imalo pravo ograditi tako javni prostor? Ako su površine javne zašto nije dozvoljeno parkiranje i studentima, nego samo privilegiranima? Je li je netko izdao takvu dozvolu i tko? Ako jest, neka objasni po kojem zakonu, a ako nema dozvole, da se rampe smjesta uklone i krivci kazne“, pitaju se stanari.

Anketa

Misliš li da fakulteti trebaju osigurati parking svojim studentima?

Ukupno glasova:

S druge strane, iz Sveučilišta Sjever kažu da oni nisu uzrok problema. Problem je, kažu, u nedostatku predviđenog parkirališnog prostora 20-ak poslovnih subjekata koji posluju u tom kvartu.

„Sveučilište Sjever ni u kojem segmentu nije preuzelo obvezu osigurati parkirališni prostor studentima ili bilo kome drugome. Parkirališni prostor Sveučilišta Sjever koristili su brojni posjetitelji i korisnici obližnjih ugostiteljskih objekata, trgovina, ordinacija i drugih poslovnih subjekata. Nebrojeno puta su na navedenom parkirališnom prostoru bila parkirana teretna vozila koja nisu ni u kakvoj vezi sa Sveučilištem Sjever ili osobni automobili koji su po nekoliko dana bili ostavljeni na parkirališnom prostor“, istaknuli su sa Sveučilišta te su dodali kako su odlučili postaviti rampu jer su se njihovi zaposlenici kontinuirano žalili da nemaju gdje parkirati svoja vozila prilikom dolaska na posao.

„Sveučilište Sjever u svakom svom postupanju i djelovanju poštuje propisane pravne okvire pa će i u ovoj situaciji razmotriti dopuštene i raspoložive mogućnosti za pronalazak načina koji će pomoći u rješavanju problema nedostatka parkirališnih mjesta POS naselja u Jalkovečkoj“, priopćili su sa Sveučilišta.

Premda je poznato da je u Zagrebu općenito teško naći parkirno mjesto, za razliku od Sveučilišta Sjever u Varaždinu, na Kampusu u Zagrebu ima mjesta napretek. Studenti tamo nemaju problema kada dolaze na predavanja automobilima, a osim toga, parking je besplatan. Iako se čini da studenti češće koriste javni prijevoz, ipak uvijek ima onih koji na fakultet dolaze automobilima. Prema tome, ne bi trebalo biti razlike između njih i djelatnika fakulteta jer su i jedni i drugi „stalni gosti“.

„Znam da to nije uvijek slučaj, ali fakulteti bi trebali osigurati parkirna mjesta studentima. Pogotovo na faksu koji je ovako daleko od samog centra poput Borongaja", rekla nam je studentica s Fakulteta hrvatskih studija.

Što vi mislite, trebaju li fakulteti osigurati parkirna mjesta studentima?

Još vijesti