Počinitelj je pucao na njih bez riječi

Tri studenta palestinskog podrijetla teško su ozlijeđena kada ih je muškarac upucao iz neposredne blizine na ulici u Vermontu u SAD-u dok su bili u šetnji prošle subote. Napad se istražuje kao mogući zločin iz mržnje.

Jason J. Eaton (48), se u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv. Određen mu je pritvor bez jamčevine, piše AP News.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a, zajedno s vlastima Vermonta, istražuje je li subotnja pucnjava bila zločin iz mržnje usred porasta prijetnji židovskim, muslimanskim i arapskim zajednicama diljem SAD-a od početka rata između Izraela i Hamasa, kako je rekao državni odvjetnik Merrick Garland.

Trojica mladića, svi u dobi od 20 godina, bili su na odmoru kod rodbine jedne od žrtava za Dan zahvalnosti u Burlingtonu i bili su u šetnji kada su se suočili s bijelcem s pištoljem, rekla je policija.

Jednom studentu ozlijeđena kralježnica

„Izjavili su da im ta osoba nije ništa rekla i da im je samo prišla dok su hodali ulicom, u biti gledajući svoja posla“, rekao je novinarima načelnik policije Burlingtona Jon Murad.

Dvojica mladića su pogođena u torzo, dok je jedan pogođen u donje ekstremitete, rekao je Murad. Sva trojica su bila na liječenju u Medicinskom centru Sveučilišta u Vermontu, a jedan se suočava s dugim oporavkom zbog ozljede kralježnice, rekao je član obitelji.

Institut za bliskoistočno razumijevanje identificirao je muškarce kao Hishama Awartanija, Kinnana Abdalhamida i Tahseena Ali Ahmada.

„Izuzetno smo zabrinuti za sigurnost i dobrobit naše djece“, stoji u priopćenju Instituta objavljenog na X-u. „Pozivamo tijela za provođenje zakona da provedu temeljitu istragu, uključujući i tretiranje ovoga kao zločina iz mržnje. Neće nam biti ugodno dok počinitelj ne bude izveden pred lice pravde.“

Počinitelj već zabilježen u policijskim izvješćima

Eaton se preselio u Burlington tijekom ljeta iz Syracuse u New Yorku i legalno kupio pištolj korišten u pucnjavi, rekao je Murad novinarima. Prema policijskoj izjavi pod zakletvom, federalni agenti pronašli su pištolj u Eatonovu stanu u nedjelju. Eaton je došao do vrata držeći ruke s dlanovima prema gore i rekao policajcima da ih je čekao.

Policija Syracuse rekla je da se Eatonovo ime pojavilo u 37 policijskih izvješća od 2007. do 2021., ali nikad kao osumnjičenik. Slučajevi su varirali od obiteljskog nasilja do krađe, a Eaton je naveden ili kao podnositelj pritužbe ili kao žrtva u 21 izvješću, prema poručniku Matthewu Malinowskom, službeniku za javno informiranje u odjelu.

Price, Awartanijev ujak, rekao je da je napadač mladiće „upucao bez riječi“ i da obitelj sumnja da su bili mete zločina iz mržnje.

„Strah obitelji je da je to bilo motivirano mržnjom, da su ti mladići bili meta jer su bili Arapi“, rekao je Price.

Žrtve su govorile mješavinom engleskog i arapskog, a dvojica su nosila crno-bijele palestinske marame kefije kada su upucani, rekao je Murad.

Još nema dokaza da se radi o zločinu iz mržnje

Govoreći na tiskovnoj konferenciji, Sarah George, državna odvjetnica, rekla je da službenici za provođenje zakona još nemaju dokaze koji bi poduprli optužbu za zločin iz mržnje, što se prema zakonu Vermonta mora dokazati izvan razumne sumnje.

„Želim biti jasna da nema sumnje da je ovo bio čin pun mržnje“, rekla je George.

Gradonačelnik Burlingtona Miro Weinberger, koji je to nazvao „jednim od najšokantnijih i najuznemirujućih događaja u povijesti grada“, rekao je da je razgovarao s predsjednikom Joeom Bidenom u ponedjeljak.

Biden je rekao da su on i njegova supruga bili užasnuti pucnjavom i da se mole da se studenti potpuno oporave.

„Dok čekamo više činjenica, znamo ovo: u Americi apsolutno nema mjesta za nasilje ili mržnju. Nitko se ne bi trebao brinuti da će na njega pucati dok živi svoj svakodnevni život“, rekao je Biden u izjavi.

Pucnjava u SAD-u ranjeni palestinski studenti pucao u palestinske studente Zločin iz mržnje

Još vijesti