S.D. u Vijesti

Tvrtka Moderna razvija cjepivo protiv raka kože, a rezultati prvih istraživanja su ohrabrujući

Razvoj mRNA tehnologije mogao bi pomoći oboljelila od melanoma

10. Siječnja 2023 13:35
Cjepivo

Cjepivo Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Za razliku od drugih cjepiva koji se uglavnom koriste preventivno, tj. prije razvoja ikakve bolesti, cjepivo protiv raka razvija se sa svrhom da suzbije postojeće stanje ili da spriječi daljnji razvoj bolesti.
Ovi tretmani nastajali su godinama, neuspjesi su bili česti, ali u zadnje vrijeme sve više napreduju i daju nadu oboljelima.

Razvoj tehnologije u posljednjem desetljeću pomogao je znanstvenicima da pomnije promotre tumorske stanice i njihove genetske abnormalnosti i pomoću toga stvore specijalizirana cjepiva
Već je 2010. Američka agencija za hranu i lijekove odobrila prvo terapeutsko cjepivo protiv raka, nazvano Sipuleucel-T, namijenjeno liječenju uznapredovalog raka prostate. Klinička ispitivanja pokazala su da su pacijenti cijepljeni lijekom Sipuleucel-T živjeli oko četiri mjeseca dulje, iako su im tumori ostali iste veličine.

Trenutno znanstvenici testiraju nekoliko desetaka raznih cjepiva namijenjenih za rak kože, dojke, prostate, mjehura i drugih, prenosi National Geographic.

Tako je „Moderna“ nedavno objavila rezultate svog istraživanja na novom mRNA cjepivu koje je protiv trećeg ili četvrtog stadija melanoma pokazalo 44-postotno smanjenje rizika od daljnjeg razvoja melanoma. Modernino personalizirano mRNA cjepivo „obučava“ imunološki sustav da proizvodi T stanice protiv 34 antigena specifična za rak. Iako rezultate ove druge faze kliničkog ispitivanja tek treba recenzirati, tvrtka, zajedno sa suradničkom kompanijom „Merckom“, planira veće ispitivanje 2023. kako bi se testirala sigurnost i učinkovitost cjepiva, navodi cen.acs.org

Iako su ova istraživanja još uvijek u ranim fazama razvoja i stručnjaci navode da se na istima još mora raditi, svaki pomak pozitivna je promjena na budućnost medicinskog polja.
 

Još vijesti