S.D. u Vijesti

Bolje spriječiti nego liječiti: U Francuskoj svi mlađi od 26 godina imaju pravo na besplatne kondome

Promicanje „promiskuitetnog ponašanja" među mladima ili dobra preventivna mjera?

10. Siječnja 2023 12:39
Michelangelo modernog doba

Michelangelo modernog doba Foto: cottonbrstudio/Pexels

Od početka 2023. u Francuskoj počela se primjenjivati nova strategija koju je nedavno javnosti prestavio predsjednik Emmanuel Macron. Kako bi se smanjio broj neželjenih trudnoća i spriječilo širenje spolnih bolesti ova država je kontracepciju odlučila učiniti pristupačnom mladima.

Incijativa koju je za Le Monde Macron nazvao „malom revolucijom kontracepcije“, od 1. siječnja 2023. godine javno dostupnim i besplatnim u ljekarnama učinila je kondome i ostalu kontracepciju svima u dobi od 18 do 25 godina. Uz besplatne kondome za mlade, od početka godine, svim ženama u Francuskoj bit će dostupna i besplatna.

S obzirom da su neke procjene pokazale da je stopa spolno prenosivih bolesti u Francuskoj porasla za oko 30 % u 2020. i 2021., ovu strategiju predsjenik i mnogi drugi vidjeli su kao rješenje za istu pojavu, prenosi Reuters.

 

Što o tome misle zagrebački studenti?

Lorena, studentica VERN-a ovu odluku smatra pozitivnom te misli da će ona postići ciljeve zbog kojih je i donesena na snagu.

„Mislim da je to dobra odluka. Tako mladi ljudi mogu biti sigurni čak i u slučaju da nisu koristili kontracepciju ili da se dogodilo nešto neočekivano. Dobro je što mogu besplatno doći do sredstava koja im pomažu u prevenciji neželjene trudnoće i širenja spolnih bolesti. Takve odredbe bi trebalo uvesti i kod nas, ali da bi do toga došlo prvo se treba normalizirati korištenje i kupovinu kontracepcije te razgovor o seksu i svemu povezanom s njima“, zaključila je Lorena.

Studentica filozofije Marta, misli da će ta odluka utjecati i na Hrvatsku. „To je stvarno dobra stvar! Takve situacije i inicijative bi se trebale popularizirati. S obzirom da smo si blizu geografski, imam osjećaj da će to potaknuti promjenu i kod nas. Bravo, Francuzi!“, tvrdi Marta.
 


 

 

Još vijesti