V.F. u Vijesti

U najtišoj sobi na svijetu nitko ne izdrži dugo: „Možete čuti zvuk vlastitog krvotoka i pluća“

Rekord iznosi sat vremena i 26 minuta.

5. lipnja 2023 14:47
U sobi vlada potpuna tišina.

U sobi vlada potpuna tišina. Foto: triocean via Shutterstock/Shutterstock

Kad se probudimo, većina nas prvo začuje promet, a ne vesele ptičice. Kada idemo spavati, često čujemo glasnu glazbu u daljini koja nam ometa san. Osim u slučajevima kad i mi sami partijamo. U svim ostalim slučajevima želimo malo mira i tišine. Mnogima od nas najtiša soba na svijetu ne zvuči loše. Dapače, rado bismo se malo opustili.

Međutim, čini se kako najtiša soba na svijetu ipak nije baš idealna kao što zvuči. Jedan je YouTuber to naučio na teži način nakon što je oborio rekord u najdužem vremenu provedenom u spomenutoj sobi.

„Anechoic Chamber“ Sveučilišta South Bank u Ujedinjenom Kraljevstvu ima toliko neprobojnu zvučnu izolaciju da se zvuk u njoj mjeri u negativnim decibelima, a posjetiteljima se savjetuje da ne ostaju unutra dulje od 45 minuta jer bi inače mogli „poludjeti“, piše Unilad.

Ljudi mogu čuti vlastiti krvotok

„Izazivamo ljude da sjede u komori u mraku. Kad je tiho, uši će se prilagoditi. Što je soba tiša, to više stvari čujete. Čut ćete kako vam srce kuca, ponekad možete čuti svoja pluća, čuti glasno krkljanje u želucu. U ovoj komori postajete zvuk“, rekao je Steven Orfield, dizajner komore.

Prošli rekord je 2016. godine postavio jedan od bivših novinara Unilada koji je u prostoriji proveo 67 minuta. Njegov je rekord srušio YouTuber i glazbenik Callux.

U videu koji prikazuje izazov, dao je kratak opis sobe i iznio pravila kojih se mora pridržavati kako bi se njegov pokušaj ubrojio u službene Guinnessove svjetske rekorde:

1. Izazivač mora biti sam u komori.
2. Nije dopušteno spavanje/nesvjestica.
3. Izazivač mora biti pod stalnim nadzorom cijelo vrijeme.
4. Zvuk mora ostati ispod 25DBa.
5. Izazivaču je dopušteno govoriti do jedne minute svakih pet minuta.
6. Izazivaču je dopušteno otići u bilo kojem trenutku.
7. Izazov se mora završiti u mraku.

Izdržao sat i 26 minuta

Nakon kratkog obilaska objekta, zahvaljujući osoblju koje je opisalo uključene rizike, Callux je zatim bio zatvoren u komoru i nije prošlo dugo vremena prije nego što su stvari počele biti čudne.

Nakon samo pet minuta provedenih u izolaciji, odmah je izvijestio da se osjeća dezorijentirano. Nakon 15 minuta, tvrdio je da vidi svjetla koja plešu oko njega u sobi, a nakon 30 minuta unutra tvrdio je da može čuti zvuk vlastitog krvotoka.

Nakon sat vremena je gotovo popustio jer je prijavio da su ga uznemirile halucinacije u sobi, ali je ipak srušio prethodni rekord, postavivši novi od sat i 26 minuta.

Zvuči grozno, ali možda bi ipak radije sjedili u najtišoj sobi na svijetu i slušali zvuk vlastitog krvotoka, nego učili za ispit

Izvor: Unilad.com

U serijalu StudiGO razgovaramo o studijskim putovanjima i donosimo iskustva studenata koji su sudjelovali na programima studentske ili kulturne razmjene.


 

Još vijesti