V.F. u Vijesti

Zbog ovog „problema“ u pazinskoj srednjoj školi učenici izbjegavaju otići na toalet

Odlazak na WC posebno izjegavaju učenice.

3. studenog 2022 15:49
Toalet

Toalet Foto: Vadim Artyukhin via Unsplash

Već generacije srednjoškolaca u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile koriste čučavce jer nemaju adekvatne sanitarne čvorove. Kako su toaleti trebali biti modernizirani i renovirani još odavno, a Istarska županija po tom pitanju nije napravila ništa, roditelji učenika su odlučili sami poduzeti akciju.

Tako je na Viber grupama roditelja srednjoškolaca počeo kružiti dopis o akciji prikupljanja novčanih sredstava u razredima u vidu donacije za potrebe renoviranje sanitarnih čvorova u školi, prenosi Istra24.hr čijoj su se redakciji obratili roditelji koji smatraju kako bi se za obnovu sanitarnih čvorova trebala pobrinuti sama škola uz potporu županije.

„Kao roditelj, ja i moj suprug smo u nekoliko navrata upozoravali na sastancima roditelja o toj problematici, te smo razrednicu obavijestili o tome da neki učenici, pogotovo učenice, zbog neadekvatnih uvjeta, izbjegavaju odlazak na WC dok su u školi i zbog toga imaju zdravstvene probleme“, ispričala je za portal Istra24.hr majka učenice.

Anketa

Mislite li da su čučavci neadekvatni sanitarni čvorovi?

Ukupno glasova:

„Iz moje roditeljske perspektive, ispada da se nitko tim prljavim problemom ne želi baviti, i da je najlakše lopticu odgovornosti prebaciti na nekog drugog, u ovom slučaju - na roditelje. Možda je inicijativa za prikupljanje donacija u gotovini nastala u dobroj namjeri, ali nisam sigurna da je skupljanje donacije u gotovini po razredima legalan način da se taj problem riješi, niti da bi se na roditelje trebala prebaciti odgovornost za ulaganje u osnovne uvjete kao što su sanitarni čvorovi“, rekla je.

„Također, ovakav način netransparentnog prikupljanja sredstava, ne nudi mogućnost da se donacije prate i da se realizirane donacije zaista koriste za renoviranje sanitarnih čvorova. Razumijem da printanje uplatnice s opisom uplate donacija za renoviranje sanitarnog čvora možda nije najljepša slika stanja u drugoj najvećoj srednjoj školi u Istarskoj županiji, ali stavljanje odgovornost na roditelje i učenike, pogotovo kada smo na pomolu ogromne ekonomske krize, nije rješenje“, dodala je.

Istaknula je i kako bi što prije trebalo naći rješenje za renoviranje sanitarnih čvorova te kako je Istarska županija kao osnivač odgovorna za uvjete u kojima borave učenici ili pak gradovi i općine iz kojih učenici dolaze, a koji su svakako prikladnija adresa za takve zahtjeve od roditelja.

Roditelji su od akcije prikupljanja sredstava ipak odustali, a problema je svjesna i ravnateljica pazinske Gimnazije i strukovne škole Suzana Poropat-Božac.

„Na Vijeću roditelja održanom početkom listopada jedna je roditeljica, članice Vijeća, dala prijedlog za tu inicijativu, a ostali članovi se tome nisu protivili i rekli su da će prijedlog proslijediti drugim roditeljima. Rečeno je samo da učenici ističu kako bi htjeli da se u školskim sanitarijama zamijene čučavci“, rekla je ravnateljica koja nije otkrila što se konkretno planira napraviti po tom pitanju.

Osnivač škole je Istarska županija, a ravnateljici nije poznata informacija o iznosu potrebnih sredstava za zamjenu čučavaca.

„Problem sanitarnih čvorova u našoj školi je problem čučavaca, a ne neuređenih sanitarija koji su u školi od kad se škola izgradila i učenici ističu da bi voljeli da se oni zamjene. Županija kao naš osnivač ima informaciju o tome, a škola će zatražiti osiguravanje sredstava u proračunu za ovu potrebu“, naglasila je ravnateljica.

„Da bi se znalo koliko je novaca potrebno za zamjenu sanitarija, što uključuju i neke druge radove (električne i vodovodne) potrebno je izraditi konkretan troškovnik“, dodala je.

Akciju roditelja je komentirala i pazinska gradonačelnica Suzana Jakšić.

„O akciji nemam službenu informaciju, jer je osnivač Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Istarska županija koja skrbi o tekućem i investicijskom održavanju u srednjoj školi. Svakog mjeseca održavam društvenu koordinaciju s ustanovama kojima je Grad osnivač, ali koja je otvorena i za sve druge ustanove odgoja i obrazovanja te kulture, upravo s ciljem da zajednički komuniciramo izazove i mogućnosti. Na žalost, za akciju sam saznala od nekoliko roditelja koji su mi neformalno pristupili. Ne podržavam akciju, jer smatram da takvi zahvati ne smiju pasti na leđa odnosno trošak roditelja“, rekla je gradonačelnica.

„Ako je potrebno na početku godine definirati participaciju roditelja u nekim specifičnim troškovima izvođenja nastave, onda u financijskom planu škole mora biti posebno istaknuto koji su to troškovi i zbog čega je došlo do participacije“, dodala je.

Spomenula je i kako ovo nije jedina škola u kojoj su čučavci u sanitarnim čvorovima.

„Grad Pazin osnivač je osnovne škole u kojoj također postoji jedan dio wc-a čučavaca, pa je Gradu i školi prioritet riješiti problem wc-a u osnovnoj školi. Istarska županija kao osnivač Gimnazije i strukovne škole dobro poznaje probleme, zna da je to jedina škola u Istarskoj županiji s dvosmjenskom nastavom, da wc-i nisu adekvatni i da učenici traže prostor za marendu kojeg trenutno nemaju. Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile (GSŠJD) je važna i velika škola, škola u koju 80 posto učenika putuje svakoga dana iz svih dijelova županije i želim vjerovati da vodstvo škole i Županija imaju to u vidu“, objasnila je gradonačelnica.

Ukazala je i na to kako je Grad Pazin inicirao nekoliko sastanaka koji se tiču odgoja i obrazovanja, te da bi ta tripartitna suradnja ili barem suradnja Grad – škola (GSŠJD) trebala biti kvalitetnija.

Iz kabineta župana kažu kako nisu bili upoznati s akcijom roditelja te da ne podržavaju akcije takvoga tipa. Potvrđuju da ih je ravnateljica škole upoznala s potrebom zamjene čučavaca wc školjkama, ali formalni zahtjev za sanacijom sanitarnih čvorova, nisu primili.

„Zgrada u kojoj djeluje Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin izgrađena je 1992. godine, te spada u novije i opremljenije srednjoškolske ustanove. Sanitarni čvorovi nisu u jako lošem stanju, kako navodite, već je inicijativa pokrenuta radi zamjene čučavaca wc školjkama. Nadležna pročelnica Patricia Percan će ispitati stvarnu potrebu navedene inicijative“, rekli su iz kabineta župana.

Podsjetili su i da je Istarska županija osnivač 47 školskih ustanova, dok zajedno s područnim školama broje 80-ak zgrada o kojima brinu.

„Ulaganja u njih planiraju se prema prioritetima, sukladno sredstvima koje imamo na raspolaganju. U protekle dvije godine, u spomenutu školu, Istarska županija je uložila preko 370 tisuća kuna za sanaciju dijela krovišta, što je ocijenjeno kao prioritet“, zaključili su.

Još vijesti