L.B. u Vijesti

U susjedstvu cvjeta crno tržište sperme: Studenti prodaju dozu za 50 do 100 eura

Vijest o uvozu sperme u Srbiju iz inozemstva, izazvala je raspravu u medijima i široj javnosti.

20. rujna 2022 13:07
Čuvanje donorskih uzoraka sjemene tekućine

Čuvanje donorskih uzoraka sjemene tekućine Foto: MedicalWorks via Shutterstock

Posljednjih nekoliko dana, u susjednoj Srbiji raspravlja se o podatku da za potrebe umjetne, medicinski potpomognute oplodnje uvoze spermu iz Španjolske.

Naime, u Srbiji mnogo mladih bračnih parova muku muči s neplodnošću, a prilika da ovo premoste spermom registriranih darivatelja omogućava im da se ipak okušaju u čarima i izazovima roditeljstva.

50 do 100 eura za dozu

Osim dijela javnosti koji ovo smatra nepoželjnim jer buduće generacije neće imati ništa autentično, osim imena i prezimena, druge ipak više zabrinjava činjenica da u ovoj zemlji već neko vrijeme postoji crno tržište sperme koje studentima omogućava solidnu zaradu, piše Alo!.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Unosan 'posao'! Studentice prodaju jajne stanice kako bi platile stan, režije, fakultet... 'Mlada sam i zdrava, zašto ne?'

"Još prije petnaestak godina studenti su prodavali spermu za 50 do 100 eura. Riječ je bila o jednom ejakulatu, a količina se mjeri u kubicima", objasnio je Dušan Protić, specijalist ginekologije i opstetricije.

Osim nelegalne trgovine, uzimanje sperme od nepoznatog davaoca, bez detaljnih kontrola, prema riječima ovog liječnika, rizično je u kontekstu zdravlja budućeg djeteta.

Danas se ne zna povijest bolesti unutar obitelji

"Sve češće se javljaju razne bolesti djece, što i ne čudi, jer genetika je kriva i za 90 posto oboljenja. Ranije su se mladi vjenčali nakon što su ih upoznavale provodadžije koje su sve znale i o njemu i o njoj, ili su se babe prethodno raspitale da li su imali ludu tetku ili se u nekom koljenu dogodio suicid. Danas ne znaju ni 'ko im je svekar, ni 'ko je punica", istaknuo je Protić i dodao da donori spermu prodaju u dogovoru s privatnim klinikama jer je to jedina moguća opcija.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Šokantno! Studenti zapravo ne znaju u kojoj dobi opada plodnost žena, ali i muškaraca

"Riječ je o nemoralnim kolegama koji zloupotrebljavaju nečiju nesreću, odnosno ogromnu želju za potomstvom", naveo je Protić.

Dodaje i da, kako on to smatra, kad proradi taj nagon za roditeljstvom, "ljudi ne biraju sredstva da dođu do cilja".

Dalje podsjeća da postoji još jedna opcija za rješavanje ovog velikog problema, a to je usvajanje djece. No, ovdje bi država trebala olakšati proceduru vezanu uz usvajanje kako bi što više djece pronašlo svoje roditelje u toj zemlji, a ne inozemstvu.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Plodan ili zgodan: lijepo lice studenta otkriva slabiju kvalitetu njegovih ‘plivača’

izvor: alo.rs

Još vijesti