L.B. u Vijesti

Lažne poruke na mobitelima građana obećavaju popust na račune za grijanje i struju

Sve češće na mobitele građana Velike Britanije stižu poruke o mogućnosti uštede na računima za energente, koje navodno šalje tamošnja Vlada. No, ove poruke treba ignorirati.

23. rujna 2022 13:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Veliku Britaniju je zahvatio val prevarantskih poruka kojima se od građana pokušavaju izvući podaci o bankovnim računima. Društvene mreže prepune su ovakvih poruka i upozorenja da na njih sugrađani ne nasjedaju.

vezano U iščekivanju jesenske financijske krize, studenti pozivaju na štednju Vijesti Studenti u Njemačkoj pokrenuli 'izazov' štednje: 'Tuširajte se hladnom vodom, ne koristite fen...'

Poruke uglavnom glase ovako: "Vlada Velike Britanije: Prepoznali smo vas kao pogodnu osobu za povoljnije račune za struju u sklopu Plana za potporu plaćanja računa za energente."

Poveznica za upisivanje osobnih podataka

Nakon toga, ponuđen je link putem kojega upisujete osobne podatke, a na kraju prijave potrebno je upisati i podatke o bankovnom računu. Poruka je naizgled poslana s nekog telefonskog broja, no s obzirom da neki smatraju da bi poruka drugima mogla izgledati autentično, po društvenim mrežama i tamošnjim medijima proširilo se upozorenje građanima da ovakvu poruku ignoriraju i obrišu.

vezano Treba li se tuširati dulje od ovog studenta? Vijesti Građani odgovaraju: Bi li se tuširali kraće da uštede na računima? Student 'pomeo' odgovorom

Od pojave poruka, građani su angažirani i na društvenim mrežama, ali i u izjavama za medije, kako bi se vijest o ovoj prevari proširila prije no što netko zbilja upiše podatke o bankovnom računu i osobnim karticama koje koristi, piše Liverpool Echo.

Cijena struje za prosječno kućanstvo "zamrznuta" do 2024.

Slično kao i u Hrvatskoj, i tamošnja vlada donijela je svojevrsni paket pomoći i novu "Garanciju cijene energenata" (također nazivana i "Listopadsko zamrzavanje cijena") kako bi ublažila kontinuiran rast cijene energenata, koje ove zime prijeti mnogim kućanstvima, kao i velika financijska kriza.

U sklopu ovog Plana, koji na snagu stupa 1. listopada, tipično kućanstvo plaćat će u prosjeku 2500 funti godišnje za račune za struju i grijanje, cijenu koju vlada garantira do 2024. godine.

vezano Razmišljaju o odustajanju Vijesti Kriza među mladima! Dvije trećine studenata razmišlja o ispisivanju s fakulteta zbog prevelikih troškova života

Ovo ipak znači da će neka kućanstva plaćati više, ako više troše, a drugi pak manje, ako troše manje od prosjeka.

izvor: Liverpool Echo

Još vijesti