V.F. u Vijesti

Učenici u školu došli u trenirkama pa ih poslali pedagogu: Je li u redu dolaziti u školu i na fakultet u sportskoj odjeći?

Što vi mislite?

25. travnja 2023 15:43
Je li okej nositi trenirku na faks?

Je li okej nositi trenirku na faks? Foto: Mike Von via Unsplash

Ako baciš pogled oko sebe u dvorani na predavanju, vidjet ćeš da su tvoji kolege različito odjeveni. Neki su došli u košuljama i sakoima, dok su drugi u trenirkama i sportskim tenisicama. Iako se o dress codu na fakultetima rijetko priča, očekuje se da ni studenti, a ni profesori neće nositi odjeću koja je primjerice prekratka.

Iako nikada do sada nismo čuli da bi na fakultetima netko pravio problem oko toga što studenti dolaze u sportskoj odjeći, čini se kako je u ovoj školi ipak drukčije.

Djeca došla u trenirkama u školu pa ih poslali kod pedagoga

Na Facebook grupi „Mame Splitsko-dalmatinske županije“ osvanula je objava jedne majke koja je pitala ostale idu li njihova djeca ponekad u školu u trenirkama, piše Slobodna Dalmacija.

„Radi se o srednjoj školi. Ima li škola zakonsko pravo da im zabrani trenirke? Danas su im sva djeca u razredu koja su došla tako odjevena poslana u pedagoga. I ja sam za to da postoji neki kodeks odijevanja, ali ne ovako nešto. Nekad im je zadnji sat tjelesni pa je i praktično da dođu u tuti“, napisala je u objavi.

Komentari su podijeljeni. Neke majke smatraju kako takva odjeća nije primjerena za školu, dok druge ne vide problem u trenirkama jer su udobne.

„Prije 20 godina kad sam ja išla u srednju, nije se moglo dolazit u tuti. Danas mi sin ide u srednju eletrotehničku i odmah na upisu nam je rečeno da nema tute, samo rebe ili bilo koje druge hlače. On koji inače ne podnosi ništa osim tute je to prihvatio bez ikakvih problema. Meni je to ok“, napisala je jedna majka u komentaru.

„Ma strašno mi je čime se bave, valjda bi na prvom mjestu trebala biti udobnost jer tu sjede satima. Pa nisu na svečanosti pa će se štirkati. Golo i poderano, OK, to nije primjereno, ali nema smisla djecu mučiti da sjede u rebama cijeli dan“, prokomentirala je druga.

A što s fakultetima?

Je li u redu na faks dolaziti u trenirkama ili bi na predavanjima trebali sjediti u trapericama? Studentica s Fakulteta političkih znanosti je s nama podijelila svoje mišljenje.

„Ja nikada, ni u srednjoj školi, ni na faks, nisam došla u trenirci. Osobno, jednostavno se osjećam nelagodno znajući da ću u tom kućnom izdanju ići na faks. Još sam u srednjoj školi razmišljala nekoliko puta da odem u trenirci, ali sam svaki puta odustala i obukla traperice. Okej mi je gornji dio dukse, ali na noge obavezno traperice. Na faksu mi to, iskreno, ni ne pada na pamet“, ispričala nam je.

Međutim, iako kaže kako sama nikada ne bi obukla trenirku na faks, ističe kako bi svatko trebao nositi ono u čemu mu je udobno pa bila to i trenirka.

„Smatram da bi svatko trebao nositi ono u čemu se osjeća ugodno, pogotovo u srednjoj školi, samo da je čisto, pristojno i uredno. Što se tiče faksa, tu mislim da trenirke ne bi trebale biti za svakodnevno nošenje, iako su i srednja i faks obrazovne ustanove, ali opet, svatko nosi što želi. Postoje kodeksi odijevanja, ali ne znam niti jedan slučaj da se nekome prigovaralo zbog načina odijevanja. Tako da, iako se ja ne osjećam ugodno noseći trenirku u visoko obrazovnu ustanovu, ne znači da ne postoji netko kome taj način odijevanja zapravo i odgovara“, zaključila je.

Anketa

Je li u redu dolaziti na fakultet i u školu u trenirkama?

Ukupno glasova:

Izvor: Slobodna Dalmacija

Još vijesti