V.F. u Vijesti

Ukida se JMBG: Znate li koje su informacije o vama u njemu kodirane?

Znate li ga napamet?

19. Siječnja 2023 12:40
Potpisivanje papira

Potpisivanje papira Foto: Scott Graham via Unsplash

Čini se kako JMBG odlazi u prošlost. Naime, Hrvatski Sabor raspravlja konačnom prijedlogu zakona kojim bi prestao važiti Zakon o matičnom broju. Od 1. siječnja ove godine, prestaju se određivati matični brojevi građana, prenosi Poslovni.hr.

JMBG je u Hrvatskoj uveden 1976. godine, a prilikom uvođenja građanima se dodjeljivao s obzirom na mjesto stanovanja te nakon toga po mjestu rođenja.

Kao zamjena za JMBG postoji osobni identifikacijski broj (OIB) koji je uveden 2009. godine. U prijelaznom razdoblju oba su broja bila u upotrebi. Danas isključivo koristimo OIB, no JMBG se i dalje koristi za koordinaciju podataka među državnim registrima.

„Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Naime, osobi koja je preminula prije 31. prosinca 2008.g. odnosno osobe koje su nestale/stradale tijekom Domovinskog rata ili članovi obitelji stradalnika iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja“, piše u Zakonu.

Inače, JMBG je broj od 13 znamenki, a u njega su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i spol. Prvih sedam znamenki JMBG-a označava datum rođenja, dvije znamenke nakon toga su oznaka regije rođenja, sljedeće tri znamenke označavaju spol i redni broj, a zadnja, 13. znamenka je kontrolni broj.

Izvor: Poslovni.hr

vezano Haker, računalo Vijesti Hakirana i računala FAKULTETA: Za otključavanje haker tražio plaćanje u kriptovalutama

vezano Studenti na ulazu u zagrebački SC Karijera Student o većem 'minimalcu' rada preko SC-a: 'Pohvalno je, ali postoji problem…'