V.F. u Vijesti

Umjetna inteligencija kreirala pjesmu imitirajući glasove Drakea i The Weekenda: Uklonili je s platformi

Pjesma je o Seleni Gomez.

20. travnja 2023 10:29
Pjesma je ubrzo postala viralna.

Pjesma je ubrzo postala viralna. Foto: PhotoMIX-Company via Pixabay

O umjetnoj inteligenciji se u zadnje vrijeme neprestano piše. Ljudi su fascinirani svime što ona može, ali i malo uplašeni. Od pisanja seminara i radova za faks ili školu do kreiranja sadržaja vezanih za popularnu kulturu, testiraju ju na razne načine.

Tako je umjetna inteligencija nedavno kreirala pjesmu Heart On My Sleeve oponašajući glasove pjevača Drakea i The Weeknda. Objavljena je prošloga petka, a za jedan je vikend zaradila preko 10 milijuna pregleda na TikToku. Nakon toga je postala dostupna i na Apple Musicu, Spotifyju, Deezeru i Tidalu. Međutim, ako ju sada pokušaš pronaći na nekoj od ovih platformi, nećeš uspjeti jer je uklonjena nakon oštrih kritika izdavača Universal Music Group, piše BBC.

Krši autorska prava?

Iz Universal Music Group su rekli kako pjesma krši autorska prava te da platforme imaju „pravnu i etičku odgovornost“ spriječiti korištenje usluga koje štete umjetnicima. Pjesma Heart On My Sleeve oponaša glasove Drake i The Weekenda koji razmjenjuju stihove o pjevačici Seleni Gomez koja je prije izlazila s The Weekendom.

Tvorac pjesme, poznat samo kao @ghostwriter, kaže kako je pjesmu kreirao softver treniran na glasovima glazbenika. Iako je pjesma postala viralna, uklonjena je s Applea, Deezera i Tidala već u ponedjeljak poslijepodne, a od TikToka, Spotifya i YouTubea je naknadno zatraženo da ju uklone.

Link na originalnu verziju pjesme na YouTubeu sada kaže: „Ovaj video više nije dostupan zbog tužbe za autorska prava od strane Universal Music Group.“

I izdavači žele koristiti umjetnu inteligenciju

Video je na Spotifyu streaman više od 600 tisuća puta, a procjenjuje se da je u tom kratkom vremenu zaradila gotovo 2000 dolara.

Iz Universal Music Group su rekli kako već neko vrijeme rade na vlastitoj inovaciji oko umjetne inteligencije.

„Obuka generativne umjetne inteligencije koja koristi glazbu naših umjetnika (što predstavlja i kršenje naših ugovora i kršenje zakona o autorskim pravima), kao i dostupnost sadržaja koji krši autorska prava stvorenog generativnom umjetnom inteligencijom na pružateljima digitalnih usluga, nameće pitanje na kojoj strani povijesti svi dionici glazbenog ekosustava žele biti: na strani umjetnika, obožavatelja i ljudskog kreativnog izričaja ili na strani dubokih lažiranja, prijevara i uskraćivanja umjetnicima njihove pripadajuće naknade“, rekli su iz Universal Music Group.

Drake izrazio nezadovoljstvo umjetnom inteligencijom

„Ovi slučajevi pokazuju zašto platforme imaju temeljnu pravnu i etičku odgovornost da spriječe korištenje svojih usluga na načine koji štete umjetnicima. Ohrabreni smo angažmanom naših partnera na platformi u vezi s ovim problemima - jer oni prepoznaju da moraju biti dio rješenje“, dodaju.

Još nijedan od „kloniranih“ izvođača nije komentirao pjesmu, ali Drake je izrazio svoje nezadovoljstvo što mu je glas imitiran.

„Ovo je posljednja kap“, napisao je u objavi na Instragramu nakon što je slučajno naišao na video koji su napravili obožavatelji u kojem se činilo da repa pjesmu Ice Spice Munch (Feeling U).

Izvor: BBC.com

Još vijesti