P.S. u Vijesti

Vaping ili obične cigarete? Novo istraživanje pokazuje šokantne rezultate zbog konzumiranja e-cigareta

Krajnji rezultati su zabrinjavajući jer pokazuju moguće zdravstvene probleme koji će nastati tek u budućnosti.

21. ožujka 2023 12:22
Pušenje električne cigarete.

Pušenje električne cigarete. Foto: Elsa Olofsson/Unsplash

Pojam vapinga odnosi se na pušenje svih vrsta oblika električnih cigareta. One služe kao zamjena običnim duhanskim proizvodima, a godinama se i reklamiraju kao manje štetne, u odnosu na prave cigarete.

No, s vremenom su provedena brojna istraživanja koja dokazuju da štetnost vapinga i nije toliko mala koliko se i misli, a dokazano je da su i pojedine električne cigarete štetnije od običnih, duhanskih. Sada je provedena nova studija istraživanja na Sveučilištu McGill pod vodstvom Carolyn Baglole čiji je cilj dokazati štetnost vapinga na ljudskim plućima.

Istraživanje su proveli na miševima starim između 8 do 12 tjedana, kako piše First Post, koji su u tri intervala dnevno bili izloženi pari električne cigarete. U svrhu ove studije koristili su se miševi jer se utjecaj na njihov organizam poistovjećuje s ljudskim s obzirom na istraživanje koje je trajalo mjesec dana pokazuje rezultate koji bi se kod čovjeka morali provoditi tri godine.

No, rezultati studije pokazali su ono čega su se istraživači pribojavali, a to je da električne cigarete mogu biti razlog za buduća oboljenja i ne mogu se smatrati bezopasnim ako se koriste u duljem vremenskom periodu.

„Ne vidimo ogromna oštećenja pluća, već prilično značajne promjene koje bi mogle ukazivati na oštećenja u budućnosti“, rekla je istraživačica, Carolyn Balgole.

Osim toga, otkriveno je kako izloženost pari utječe na razinu gena i proteina u plućima pokusnih miševa, što je slično raku kod ljudi kojeg uzrokuje pušenje cigareta.

izvor: www.firstpost.com

Još vijesti