L.B. u Vijesti

'Vejpanje' zabrinjavajuće popularno među tinejdžerima: Puši ih čak 28 posto mladih više no lani

Gotovo 28 posto ispitanika tvrdi da konzumira e-cigarete svakodnevno.

7. listopada 2022 13:45
Najpopularniji duhanski proizvod od 2014. godine.

Najpopularniji duhanski proizvod od 2014. godine. Foto: Aleksandr Yu via Shutterstock

Otprilike 2.55 milijuna američkih školaraca konzumira e-cigarete, što je porast od 21,5 posto u donosu na lani, pokazala je nova studija.

Rezultati su ovo studije koju su proveli američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti te Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država, temeljene na anketi među adolescentima kojima su postavili pitanje jesu li konzumirali e-ciagrete u posljednjih mjesec dana.

vezano Upozorava i druge koji 'vejpaju', uvjerena da su e-cigarete dovele do ovoga... Nakon predavanja Studentica upozorava sve koji 'vejpaju' i puše e-cigarete: 'Neću više nikad, kolabirala su mi pluća'

Ukupno, 9.4 posto ispitanih izjavio je da trenutno konzumiraju e-cigarete, uključujući 14.1 posto srednjoškolaca te 3.3 posto starijih osnovaca, piše ABC News.

Zabrinjavajuće velik broj adolescenata uživa u "vejpanju"

"Konzumiranje e-cigareta među adolescentima u SAD-u i dalje je na zabrinjavajućoj razini i predstavlja ozbiljnan javnozdravstveni rizik mladih na nacionalnoj razini", kazao je Brian King, ravnatelj Centra za duhanske proizvode Agencije za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država.

Znanstvenici su analizirali podatke iz Nacionalne ankete o duhanskim proizvodima među mladima, on-line ankete provedene među učenicima škola u periodu od 18. siječnja do 31. svibnja 2022. godine.

Vejpanje može uzrokovati brojne zdravstvene probleme... Vejpanje može uzrokovati brojne zdravstvene probleme... Foto: Aleksandr Yu via Shutterstock

Rezultati pokazuju da je čak 42,3 posto redovnih konzumenata među onima koji tvrde da konzumiraju e-cigarete, uključujući 46 posto srednjoškolaca i 20,8 posto starijih osnovaca.  Nadalje, čak 27,6 posto njih tvrdi da "vejpa" svaki dan.

Najveći postotak mladih konzumira aromatizirane e-cigarete, ne s okusom duhana. Omiljena aroma je voće, a slijede slatkiši, slastice i slični slatkasti okusi te pepermint i mentol.

vezano SD Cvjetno naselje, opušak Laganini [FOTO] Upozorenje o gašenju čikova u domu postalo hit: Studenti se sprdaju lošim prijevodom na engleski

Prema pisanju CDC-a, e-cigarete su najkonzumiraniji duhanski proizvod među starijim osnovcima i srednjoškolcima od 2014. godine.

Usporavaju razvoj mozga, sadrži kancerogene kemikacije i teške metale...

Nikotin iz e-cigareta u adolescenata i mladih može usporiti razvoj mozga, što se može nastaviti i tijekom 20-ih godina života, a povećavaju i rizik od ovisnosti o drugim opijatima.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt SKUPO, SKUPO: Jednog poroka hrvatski studenti se nikako ne mogu riješiti, a za sve su krivi ispiti?

CDC također tvrdi da e-cigarete mogu sadržavati teške metale i kancerogene kemikalije koje mogu oštetiti pluća.

Političari i protivnici duhanskog lobija optužuju kompanije koje proizvode i prodaju e-cigarete za targetiranje mladih, jer nude aromatizirane proizvode i dizajn privlačan ovoj demografskoj skupini.

izvor: abcnews.go.com

Još vijesti