L.B. u Vijesti

'Obećanja zemlja' u koju hrle Hrvati u velikim problemima: Mladih je sve manje i sve češće su depresivni

Zemlja je sve starija, a i ono malo mladih koji ondje žive, opterećeni su problemima.

26. srpnja 2022 12:22
Udio mladih u ovoj zemlji sve je manji...

Udio mladih u ovoj zemlji sve je manji... Foto: Liderina via Shutterstock

Njemačka sve više stari – u zemlji nikada nije živjelo ovako malo mladih između 15 i 24 godine. Ta skupina trenutno čini samo 10 posto stanovništva – 1983. je njen udio bio 16,7 posto.

vezano Neki se i ispisali s faksa... Vijesti Sreća i samopouzdanje mladih na najnižoj razini: 'I onda se pitaju zašto nemamo djecu…'

Prema navodima njemačkog Saveznog zavoda za statistiku, krajem 2021. godine samo svaki deseti stanovnik Njemačke imao je između 15 i 24 godine. Prije 40 godina je toj grupi pripadala svaka šesta osoba. To znači da je broj mladih u ovoj zemlji najmanji otkako je počelo brojanje 1950. godine.

S izuzetkom 2015. godine, broj mladih je stalno opadao. Najveći udio u stanovništvu Njemačke oni su imali u prvoj polovici osamdesetih – 1983. godine kad je iznosio 16,7 posto, piše Deutsche Welle.

Problemi mladih – nikad veći

Nedavno je objavljena i peta po redu reprezentativna studija o glavnim preokupacijama mladih u Njemačkoj. Ona pokazuje da je taj život obilježen krizom.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Jedan od četiri studenta živi na rubu siromaštva: Mjesečno raspolažu s manje od 500 kuna

Vrijeme nakon proglašenja pandemije, lockdowna i ostalih mjera, koje traju već dvije godine, još uvijek je puno neizvjesnosti, straha i ograničenja. Autor studije, prof. Klaus Hurrelmann, kaže da su mnogi mladi "poslije dvije godine ograničenja u svojoj privatnoj i radno-školskoj svakodnevici – psihički opterećeni".

"Prijetnja ratom u Europi je drugi emocionalan teret koji im kvari raspoloženje. Mnogi su u velikoj brizi za svoju radnu, financijsku i ekonomsku budućnost", dodao je Hurrelmann.

Depresije sve više

Upitani za najveće brige, mladi su odgovarali da su to prije svega rat u Ukrajini (68 posto), klimatske promjene (55 posto), inflacija (46 posto) i podjele u društvu (40 posto).

Ova studija je pokazala i koliko je poguban bio utjecaj pandemije sa protupandemijskim mjerama na mentalno zdravlje mladih. Nada od prošle zime da će pandemija biti okončana, nije se ostvarila, tako da mladi sada računaju s novim mjerama.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Najmanje 50 studenata mjesečno potraži psihološku pomoć u ovom hrvatskom sveučilišnom gradu: Prošla godina bila rekordna

Tri najveće stvari koje ih muče su, prema ovoj studiji, stres (45 posto), bezvoljnost (35 posto) i iscrpljenost (32 posto).

O depresiji govori čak 27 posto mladih, osjećaj bespomoćnosti ima njih 13 posto, a sedam posto ispitanih navodi da je razmišljao o samoubojstvu.

izvor: dw.com

Još vijesti