Obaranje svjetskog rekorda u slaganju Rubikove kocke

Rubikova kocka je zagonetka koju mnogi od nas nikada nisu uspjeli riješiti. Dok ju jedni slože u svega nekoliko minuta, drugi jednostavno ne mogu razumjeti u čemu je „caka“ pa samo odustanu. Mi smo u ovoj drugoj grupi. Kad pomislimo da je netko može složiti u samo nekoliko sekundi, zavrti nam se u glavi. Zavrtilo nam se i od ovog mladića i njegovog nevjerojatnog uspjeha.

Publika je ostala šokirana nakon što je američki prvak u slaganju Rubikove kocke, Max Park, oborio svjetski rekord složivši kocku za samo 3,13 sekundi.

Park ima samo 21 godinu i srušio je prethodni rekord od 3,47 sekundi koji je postavio Kinez Yusheng Du 2018. i tako ušao u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda na događaju Pride in Long Beach 2023. u Kaliforniji, piše The Guardian.

Ovo mu nije prvi rekord

„Atmosfera je bila električna“, rekao je Parkov otac, Schwan Park, za Guinnessovu knjigu. „Svi su znali da je oborio rekord i mislim da su djelomično svi bili u šoku. Svijet cubinga je bio u ekstazi. Svi su stvarno čekali tko će oboriti taj rekord. Kad je Max to učinio, svi su bili jako sretni zbog njega”, dodao je.

Park je oborio rekord u slaganju Rubikove kocke dimenzija 3x3x3 kockica, a njegov otac je rekao kako je već prije toga oborio niz drugih rekorda uključujući svjetske rekorde pojedinačnog rješavanja i prosječnog rješavanja za kocke dimenzija 4x4x4, 5x5x5, 6x6x6 i 7x7x7 kockica.

Park je postao globalno poznat nakon pojavljivanja u Netflixovom dokumentarcu The Speed Cubers 2020., u kojem je glumio zajedno s kolegom prvakom i dobrim prijateljem Feliksom Zemdegsom.

„Mnogo Maxovih obožavatelja, iz Netflixovog dokumentarca, svi su bili su jako sretni zbog njega“, rekao je Schwan. „Nekoliko je ljudi reklo da su čak i plakali.“

Rubikova kocka mu je pomogla u učenju

U dobi od dvije godine, Parku je dijagnosticiran autizam zbog čega su njegovi roditelji tražili druge načine za razvoj njegove motorike. Nakon što je uzeo Rubikovu kocku, shvatili su da bi zagonetka mogla pomoći.

Njegovi su roditelji počeli shvaćati dobrobiti korištenja cubinga kao vrste terapije i koristili su natjecanja kao sredstvo za podučavanje svoga sina društvenim situacijama kao što su stajanje u redu i čekanje na red.

„Bila je to ogromna igra koju smo namjeravali iskoristiti za Maxov društveni razvoj“, rekao je Parkov otac u Netflixovom dokumentarcu.

Vođen svojim motom „ne razmišljaj, samo rješavaj“, Park je postao svjetski prvak u slaganju Rubikove kocke u dobi od 15 godina. Uslijedio je niz drugih titula, a sada je službeni ambasador Rubikove kocke.

 

 

Izvor: The Guardian

Rubikova kocka Guinnessov Svjetski Rekord Slaganje Rubikove Kocke

Još vijesti