V.K. u Akademska četvrt

Odlične vijesti za sve koji su strahovali od poskupljenja u hrvatskim menzama

Nove Vladine mjere pomažu i studentima.

22. rujna 2022 11:33
Kako do novca, kad nam najviše treba?

Kako do novca, kad nam najviše treba? Foto: Svarun via Shutterstock

Iako o inflaciji i poskupljenjima slušamo već mjesecima, Vlada RH pripremila je paket mjera pomoći sugrađanima, među kojima i studentima, kao ranjihovoj demografskoj skupini, a sve s ciljem zaštite standarda građana Hrvatske.

Naime, od kad su poskupjeli troškovi života i energenata, počelo se postavljati pitanje i o potencijalnom poskupljenju menzi.

Podsjetimo, cijena menija od 6,50 kuna nije se mijenjala od 2014. godine, a od tada do danas sve je znatno poskupjelo.

Srećom, Vlada Republike Hrvatske donijela je paket mjera kojima će studentski centri dobivati potporu kako bi cijena koji plaća student po obroku ostala ista: 6,50 kuna.

vezano Studente očekuje 2000 više stipendija, još vrijednijih no prije Akademska četvrt Vlada RH studentima odsad nudi 2000 stipendija više: Dižu i iznos potpore – provjerite za koliko!

Vrijednost ove mjere je 75 milijuna, a Pravilnik o studentskoj prehrani pušten je na javno savjetovanje, uz nekoliko manjih predloženih izmjena.

"Uz potporu iz stavka 1. ovoga članka, Ministarstvo davatelju usluge doznačuje dodatna sredstva u visini od 20% za mjesečne račune ispostavljene za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023." stoji u izmjenama Pravilnika.

Mjere za studente

Cijena menija nije jedina mjera kojom Vlada RH pomaže u održavanju studentskog standarda.

vezano Evo novih promjena oko najpopularnije državne stipendije Akademska četvrt MZO javlja: Povećava se iznos najpopularnije državne stipendije, ali to nije sve! Evo što se sve mijenja

Podsjetimo, pisali smo i o tome kako je vlada povećala stipendije za čak 2000 studenta nižeg socio-ekonomskog statusa (sada će biti 12 tisuća stipendija umjesto dosadašnjih 10 tisuća), koju si također i povećali na 200 eura, odnosno na 1506,90 kuna s prijašnjih 1200 kuna.

Još vijesti