V.K. u Vijesti

Suosnivač Snapchata i poznata manekenka platili kredite za školarine cijeloj generaciji studenata

Suosnivač Snapchata i njegova supruga, svojom su donacijom skinuli težak teret s leđa studenata.

19. svibnja 2022 11:53
Studenti su počeli plakati od sreće.

Studenti su počeli plakati od sreće. Foto: screenshot via Youtube@The Recount

Yaritza Velazquez-Medina iskoristila je priliku za veliki zaokret u svojoj karijeri kada je 2018. godine odlučila napustiti svoj dosadašnji posao kriznog savjetnika kako bi se ipak okrenula umjetnosti, pa je odlučila upisati Otis College of Art and Design u Los Angelesu kako bi postala grafička dizajnerica.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Više nitko ne želi studirati? Dramatičan pad broja studenata u svijetu – ovo su glavni krivci

Američko visoko obrazovanje je skupo, pa je ova odluka Yaritzu koštala oko 70 tisuća dolara (502,915 kuna). Yarizta je zajedno s još 284 studenata ovu nedjelju stupila na pozornicu kako bi joj svečano uručili diplomu, kada su primili nevjerojatne vijesti: njihovi dugovi na fakultetu bit će u potpunosti otplaćeni kroz najveću donaciju u stoljetnoj povijesti koledža, a donatori su suosnivač Snapchata Evan Spiegel i njegova supruga, planetarno popularna manekenka Miranda Kerr, koja je ujedno i osnivačica kozmetičke kompanije Kora.

Cijela generacija klicala i plakala od sreće

Charles Hirschhorn, predsjednik fakulteta objavio je predivne vijesti diplomcima tijekom ceremonije dodjela diploma u hotelu Westin, kada su počeli klicati od sreće, grliti se i plakati od veselja.

vezano Slika nije pronađena Karijera Ni najprestižniji fakulteti više ne garantiraju dobar posao: 'Sveučilišta ne odgovaraju za mit koji prodaju studentima'

"Ostala sam bez riječi", kazala je Velazquez-Medina za Los Angeles Times kroz suze.

Spiegel, koji je uz još dvoje bivših kolega za Sveučilišta Stanford osmislio i pokrenuo Snapchat, što ga je učinilo najmlađim milijarderom na svijetu 2015. godine, imao je doticaj s koledžom Otis još u srednjoj školi. On je tamo pohađao ljetne kolegije za vrijeme praznika u srednjoj školi.

Pohvalili instituciju

"To mi je promijenilo život i učinilo da se osjećam kao doma", kazao je Spiegel diplomcima. "Osjećao sam potaknutim za daljnji rast okružen sa super talentiranim umjetnicima i dizajnerima, a svi smo zajedno bili u tome", nastavlja Spiegel u svojem govoru.

Evan i Kerr su u priopćenju kazali da je Otis fakultet "izvanredna institucija koja potiče mlade kreativce da pronađu svoj umjetnički glas i napreduju u raznim industrijama i stvaraju razne karijere."

"Privilegija je za našu obitelj vratiti i podržati cijelu klasu 2022. i nadamo se da će ovaj dar osnažiti diplomce da slijede svoje strasti, doprinose svijetu i nadahnjuju čovječanstvo u godinama koje dolaze", prenosi LA Times.

Dugovi "teški" milijarde dolara

Donacija dolazi u pravo vrijeme jer je dug studentskih zajmova unazad nekoliko desetljeća iznimno brzo rastao potaknut sve većim troškovima fakulteta i sve manjim javnim financiranjem za njihovo pokriće. Više od 43 milijuna Amerikanaca duguje saveznoj vladi 1,6 bilijuna dolara, što je u prosjeku oko 37 tisuća dolara po osobi.

S ovako visokim brojkama, studentski dugovi su drugi po redu najveći dugovi potrošača u SAD-u, odmah nakon hipoteka. Samo u Kaliforniji, 3,8 milijuna stanovnika duguje 141,8 milijardi dolara, što je najveći udio u bilo kojoj drugoj saveznoj državi.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Jedan od četiri studenta živi na rubu siromaštva: Mjesečno raspolažu s manje od 500 kuna

Ovakav financijski teret šteti mentalnom zdravlju, odgađa brakove i stvaranje zajednica, onemogućava kupovinu nekretnina i obeshrabruje sve koji žele pokrenuti vlastiti posao, po nedavno objavljenom istraživanju.

Skoto 300tinjak studenata plakalo je od sreće Skoto 300tinjak studenata plakalo je od sreće Foto: screenshot via Youtube@The Recount

Ova velika kriza sa studentskim dugovima potaknula i ranije neke donatore da otplate dugove studentima, pa je tako 2019. godine milijarder Robert Smith dospio na naslovnice američkih nacionalnih novina kada je najavio da će pokriti dugovanja cijeloj jednoj generaciji studenata na koledžu Morehouse, fakultetu za muškarce Afroamerikance u Atlanti, kada je donirao 34 milijuna dolara.

Više od 10 milijuna dolara

Hirschhorn nije otkrio koliki iznos su uplatili Spiegel-Kerr, ali je napomenuo kako se radi o većem iznosu od prethodnog najvećeg dara kojeg je fakultet primio od 10 milijuna dolara. Spiegel i Kerr su ponudili svoju donaciju nakon što im je Hirschhorn rekao da im fakultet želi dodijeliti počasne diplome i kada ih je pozvao kao govornike na početku ove godine.

"Moja reakcija je bila euforična", kazao je. "Studentski dug teško opterećuje naše raznolike i talentirane studente. Nadamo se da će im ova donacija pružiti olakšanje i osnažiti ih da ostvare svoje težnje i buduće karijere, kako bi nastavili s prosljeđivanjem velikodušnosti drugima i kako bi postali nove vođe u našoj u zajednici."

vezano Otplaćivat će svoju diplomu do mirovine. Vijesti U dugovima 10 godina dulje: Studenti će otplaćivati kredite skoro do mirovine

Koledž Otis osnovan je davne 1918. godine kao prva profesionalna umjetnička škola u Los Angelesu. Polaznicima nude smjerove iz komunikacijskih umjetnosti, digitalnih medija, dizajna okoliša, modnog dizajna, likovne umjetnosti, dizajna proizvoda i dizajna igračaka.

izvor: latimes.com

Još vijesti