Vuk Trajković

Vuk Trajković, student koji je mogao biti četvrta osoba u Europi s Down sindromom koji će završiti fakultet, zbog loše uređenog sustava ipak je napustio Visoku školu socijalnog rada koju je pohađao u Beogradu.

Njegova velika želja je bila postati fizioterapeut ili pedagog, ali je zbog sustava u visokom obrazovanju odustao od školovanja. Razlog tomu jest činjenica da njegovi profesori nisu dovoljno obrazovani za rad s osobom koja ima poteškoće u razvoju.

Ovo je bila njegova priča nakon što je, prije tri godine, položio prvi ispit s visokom ocjenom: „Ovo što radim, radim za sebe, za svoju obitelj i sve one koji imaju Down sindrom.“ Nažalost, da sustav nije onakav kakav jest, ova bi priča u bolju budućnost trajala i danas.


Novinari portala Una TV su razgovarali s njegovim profesorom Sašom Stepanovićem koji je izrazivši žaljenje rekao da mu je bila čast predavati tako vrijednom studentu i da su ga ostali kolege odmah prihvatili. Osim nedovoljne edukacije, odlazak s fakulteta dogodio se zbog neadekvatno opremljene ustanove u kojoj bi Vuk neometano mogao studirati. Sve navedeno Vuku je otežalo školovanje i nije bilo drugoga izlaza, piše na una.rs.

Unatoč različitostima, svatko bi trebao imati jednaka prava, no u praksi to nažalost nije tako. Školovanje igra važnu ulogu u periodu odrastanja, ali ovaj slučaj pokazuje da društvo još uvijek nije spremno pružiti jednake mogućnosti svima.

Vuk Trajković down sindrom napustio fakultet nedovoljna edukacija jednaka prava

Još vijesti