L.B. u Vijesti

Redukcija hlađenja na zagrebačkom fakultetu: Klima-uređaji 'zaključavaju' se na 25 stupnjeva

To je vjerojatno prva javna ustanova u Hrvatskoj koja je uvela ograničenja u rashlađivanju prostorija.

20. srpnja 2022 13:59
Restrikcijama hlađenja do ušteda na računima za struju...

Restrikcijama hlađenja do ušteda na računima za struju... Foto: AndriiKoval via Shutterstock

Ne treba čekati ni Europsku komisiju ni hrvatsku Vladu kako bi se racionalno trošila energija, moto je Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu koji je vjerojatno prva javna ustanova u Hrvatskoj koja je uvela ograničenja u rashlađivanju prostorija čime će, prema procjenama, uštedjeti 20 posto energije.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Gotovo 500 tisuća njemačkih studenata dobit će 'džeparac' za plaćanje računa za grijanje

Kako piše Jutarnji list, PMF u Zagrebu odluku o namještanju klima-uređaja donio je na fakultetskom kolegiju 17. svibnja 2022. godine, a podsjetnik je poslan svim zaposlenicima 27. lipnja na početku toplinskog vala.

PMF kao primjer racionalnog trošenja energije

"PMF želi biti primjer u racionalnom trošenju energije i korištenju obnovljivih izvora što je u skladu s našom misijom da mijenjamo društvo znanjem", kazao je Mirko Planinić, dekan PMF-a.

Golemi problemi u opskrbi ruskom plinom primorali su Europsku komisiju na ozbiljna promišljanja o strategiji štednje energije pa se ovih dana očekuje kako će EK zatražiti od članica EU da ljeti smanje hlađenje, a zimi grijanje javnih zgrada i ureda.

vezano Slika nije pronađena Vijesti 'Zaboravljeni sektor društva': Čak 80 posto studenata brine zbog poskupljenja plina i struje

Javne institucije u nekim članicama već su uvele restrikcije u rashlađivanju prostora.

Primjerice, njemački savezni parlament Bundestag i parlamenti saveznih pokrajina planiraju stotine prostorija rashlađivati na 26 do 28 °C, a ne kao dosad na 24 °C čime bi se moglo uštedjeti pet posto energije.

U Sloveniji su upravitelji zgrada u državnom vlasništvu zamoljeni da klimatizacijske uređaje ne postavljaju na temperature ispod 25 °C tijekom dana, a kada su uredi prazni, temperatura se ne bi trebala spuštati ispod 28 stupnjeva što bi moglo dovesti do uštede 10 posto energije.

Vlada priprema paket

I naša Vlada priprema paket mjera za racionalizaciju potrošnje energije. Pojedinosti se još ne znaju, no u Vladi kažu kako će se donijeti mjere za državna tijela, a građanima će se također uputiti preporuke vezane uz smanjenje potrošnje.

Vladine upute o štednji energije očekuju i brojne javne institucije, ali i čelni ljudi gradova i županija.

Više pročitajte ovdje.

izvor: jutarnjilist.hr

Još vijesti